TW
0

Qualcú dubta encara dels beneficis per a Menorca de l'existència de PIME ? Qui encara no atorga a ASHOME un paper rellevant en la descripció de la realitat actual de Menorca? No crec que hi hagi ningú contrari a la bona col·laboració entre ajuntaments i que funcionin alguns serveis mancomunats amb el CIM (bombers, SILME, neteja...). Encara més, les federacions de clubs esportius han permès evolucionar a l'esport fins a nivells poc creïbles temps enrere. Fins i tot en l'àmbit de la solidaritat la col·laboració ONG i administracions per mitjà dels Fons Menorquí de Cooperació ha estat exemple de dimensions diferents abans i després de la col·laboració.

Com podem dubtar que el món de les associacions, tot i respectant les mils i un tipus de dinàmiques i característiques de cada una, ha d'avançar en col·laboració.

Els exemples que he posat abans d'organitzacions de 2n nivell reflexionats poc a poc, amb perspectiva, ens parlen d'una presència dèbil, insuficient, abans d'establir sistemes de col·laboració i d'un protagonisme fort amb grans aportacions per a la col·lectivitat després d'establir el treball en comú.

2 El treball de les associacions de caire assistencial ha estat imprescindible en l'assistència social a malalts i a necessitats; les APIMA, en els menjadors, les escoletes i les activitats extraescolars; les associacions de vesins, en el disseny urbà i distribució de serveis; les naturalistes per la posada en valor de la Menorca reserva de biosfera o pel camí de Cavalls; les culturals per l'avanç del saber, la innovació, l'art... I en un món on es desdibuixen els estats i els mercats evadeixen fins i tot l'ètica, totes elles seran més imprescindibles que mai per defensar els límits de la civilització.
Per un costat quasi tots tenim clar que la feina de les associacions és i serà important per a les oportunitats dels nostres fills i nets. I els que estimam Menorca i hem estat testimonis dels seus avatars dels darrers anys constatam quant de bo hi ha en la relació de l'illa amb les entitats. Per un altre costat hem d'admetre que les organitzacions de 2n i 3r nivell permeten en tots els àmbits de la vida defensar molt millor els interessos compartits.

És així que des de ja fa prou anys es va crear primer el Fòrum d'ONG de Menorca i que ara l'hem refundat en el Fòrum ETS Menorca ( Entitats del Tercer Sector). Però fins ara no ha semblat prou important que ens hi congreguéssim. Per açò moltes administracions han pogut menejar el món associatiu i de la participació ciutadana amb criteris electoralistes quan els ha fet falta o els han dificultat l'existència quan els ha convingut.


Necessitam independitzar el màxim el món associatiu i fer-lo fort. Perquè açò voldrà dir fer forta la ciutadania, i la ciutadania ha de ser poderosa quan decau el món de la política i quan l'economia s'oblida de la solidaritat.

Pens sincerament que Menorca ara pateix de dispersió i manca de camins clars. I en sembla que enfortir la relació entre les entitats és beneficiós per a tots, perquè podem aprendre uns dels altres, perquè compartim interessos, perquè podríem sumar esforços, i ser més eficients amb el patrimoni que aportam a la vida de Menorca. I açò seria intel·ligent i alhora del tot compatible amb el respecte i l'autonomia de cada entitat.