TW
0

Els dies tornaran imprevisibles, sobre tot a partir del proper cap de setmana, pel Pilar, que és quan té fama el temps d'iniciar els canvis més importants. Tant pot ocórrer que les gotes fredes es quedin aïllades en posicions pròximes a l'arxipèlag com que els estiuets sembli que no hagin de tenir fi. Les borrasques faran acte de presència i al seu pas, produiran precipitacions, a vegades intenses, amb llamps i trons. Les fortes pluges d'aquest temps han quedat registrades i són ben presents entre mariners i pescadors. Es tracta d'un temps típic de tardor: trons d'octubre, any de diluvi.

LA LLUNA D'OCTUBRE EN COBREIX SET, I SI PLOU, NOU. La lluna començarà a créixer tímidament. Dissabte, dia 12, a la una i 3 minuts de la nit serà el quart Creixent. Es creu que aquesta lluna nova d'octubre en regeix set més. La sembra és una de les tasques més importants ara mateix al camp. Molta gent mai no ha presenciat la solemne operació de sembrar, tal com explicava Josep Pla. I de cada dia és més cert. És el temps adequat per sembrar faves, ordi, civada i farratges moderns a base de lleguminoses com el trèvol, l'enclova, cafè bord i alfals de secà.

PER L'OCTUBRE LES FAVES SEMBRARÀS. Som al temps de sembrar les faves i el refrany del titular d'avui ho explica de forma aclaridora: les faveres sembrades en terra molla per la pluja es fan molt més bones. «Faves al coll» també vol dir que serà segura la collita o que les faveres creixeran fins a l'alçada del coll. De dites que parlen de faves n'hi ha de conegudíssimes: Déu dóna faves a qui no té barram. Es refereix al fet que moltes vegades els mitjans per a fer una cosa estan en mans de qui no els pot aprofitar.

FAVES OFEGADES. A Menorca diuen val més faves a ca-seva, que pollastres a ca-d'altri. Així es recomana «a qui vol faves cuitores, que les sembri a bon lloc» i que no requereix de més explicacions. Les faves les podreu fer ofegades. Es couen sense aigua i amb poc foc, tenint damunt l'olla un paper d'estrassa i un plat d'aigua. Després s'amaneixen amb llor, all tendre, ceba, i carn-i-xuia i altres ingredients.