TW
0

Algú pot dubtar de la importància de les comunicacions aèries? Son essencials per un territori aïllat com el nostre. Així que la notícia dels increments de cost, i l'anunci de l'aspiració d'Air Nostrum d'incrementar el seu ingrés anyal per la OSP de Madrid, (potser fins el mateix preu del que s'ha anomenat "xantatge" de Ryan Air) m'han impulsat a cercar informació. Volia verificar si realment aquesta estranya concessió del vol a Madrid anomenada Orden de Servicio Público, a on el benefici d'obtenir una línia en règim de monopoli no es paga, sinó que suposa uns ingressos addicionals, és positiva per a Menorca. La nostra illa s'ha quedat com la ventafocs -cenicienta- de les Balears. No solament rep menys de la meitat dels vols que van a Eivissa, sinó que te una estacionalitat més accentuada. I no comparem amb Mallorca. Per tant te menys opcions i hauria d'aprendre de les altres illes com es fixen els preus dels vols.

Comparant Eivissa-Menorca de gener a abril del 2013, hi ha més del doble de passatgers a Eivissa, un 211%, i una anticipació del començament de la temporada turística a l'illa ebusitana. Hi ha una certa correlació entre les places turístiques de cada illa i els passatgers, i no tant amb la població, que a Eivissa està per davall d'aquest ràtio, amb 134.460 habitants al 2011 (INE), només el 141% la població menorquina.

Podria haver-hi un problema de massa crítica. La falta de demanda encareix els vols a la nostra illa?. Però no es així entre Eivissa i Mallorca, que tenia el 649% de la població que hi ha a Eivissa a les xifres de 2011. Es veu fent recerques de vols que no hi ha diferències de preus entre illes. He agafat com a exemple un vol a Madrid d'anada el 15 d'octubre i tornada el 17 (*). Una data entre setmana no significativa, com qualsevol de temporada mitjana. Els preus obtinguts (sense gastos de gestió) i els diferencials amb Menorca son els següents:

Si els preus per volar des d'Eivissa i des de Mallorca a Madrid, amb poblacions i demanda de vols tant diferents, son similars, el que distorsiona el preu ha de ser precisament la intervenció de l'Administració adjudicant l'Ordre de Servei Públic. Hi ha un diferencial de cost entre 34 € i 107 €, en perjudici dels menorquins. Si s'arriba a la xifra de 100.000 viatgers des de Menorca cap a Madrid en una temporada, estem parlant d'una diferència de cost que paguen els menorquins més que els mallorquins o eivissencs entre 3.400.000 € i 10.700.000 € (segons el rang obtingut en la recerca feta) degut al sobrecost de la tarifa. Però no només és aquesta la sangria que han de suportar els menorquins. Si tenir uns vols barats estirés, durant l'any, un 50% més de persones en visites de cap de setmana, que gastessin a l'illa una mitjana de 200 €, estaríem parlant d'uns ingressos addicionals de 10.000.000 € a les empreses d'hoteleria i serveis menorquines.

Es cert que Air Nostrum ofereix, si no les canvia, bones freqüències, però açò no és tot. El preu és essencial per satisfer una demanda potencial que existeix però no arriba als preus monopolístics que hem de suportar els menorquins. I la solució per augmentar la connectivitat de Menorca la va donar fa temps el Centre de Recerca Econòmica de Balears. Tenir un enllaç a preu simbòlic entre les illes, barat per a tothom, que ens permeti aprofitar la potència del «hub» de Palma sense quasi bé sobrecost. I deixar que les companyies competeixin en les línies des de Menorca, ja que la regulació no ha fet sinó distorsionar els preus en contra nostra. S'hauria d'haver descartat o modificat l'OSP interilles, en comptes d'introduir-ne una altre en el trajecte de Madrid, tan o més perjudicial que l'existent. En Josep Piris, http://josepiris.blogspot.com.es/ ha iniciat una campanya molt respectable per denunciar la situació actual. Esperem una resposta positiva del tribunal de la competència, i que puguem deixar d'esser la ventafocs d'aquestes terres. I esperen del Govern Balear que miri per una vegada amb solidaritat cap a la nostra illa, i permeti l'articulació d'una connexió amb preu realment social Menorca-Palma, que comenci a cohesionar la nostra Comunitat.

(*)Recerca feta el 3/10/13 a les 16:40.