TW
0

Així ho pronostica la dita menorquina. Les magranes maduren a l'octubre. A la tardor es feien menja habitual. Actualment, de cada vegada més, sembla que els magraners s'han perdut dins l'oblit. Havien sortit d'aquelles flors vermelles de la primavera encisadora. Unes flors puntades de foc, com a calius encesos penjats al ramatge verd-groc de l'arbre. Magranes albars, en castellà conegudes com a «granada cajín»= més agra que dolça o l'albar, de gra gros i extraordinàriament dolça. De magranes, n'hi havia de mollars, també de gra gros, que eren molt sucoses. Però també em vénen al cap unes altres que n'hi havia de gra menut, atapeït, més pinyol que molla. Tenien un punt d'acidesa, talment un sentiment agredolç.

PLUJA D'OCTUBRE, PLUJA SEGURA. A les Illes Balears les pluges d'octubre són bastant segures, encara que alguns anys la sequera ha fet acte de presència i s'han retardat fins al novembre. Dimarts que ve es celebra Santa Teresa, jornada que deien marcava el final de la temporada de llampuga: fins a Santa Teresa, la llampuga estesa. Això no és cert del tot, ja que es pesca fins a finals de novembre, malgrat que a Menorca la llampuga no és tan apreciada com a Mallorca.

TENIR SEMBRAT PER SANT LLUC, TANT SI ÉS BLAN COM EIXUT.El pròxim divendres, dia 18, és la festivitat de Sant Lluc, patró d'oficis tan distints com metges i cirurgians, escultors, enquadernadors, pintors, carnissers i del bestiar. Molt habitual en el refranyer popular, amb dites relatives a la matança del porc, a les nesples (per Sant Lluc nesples apelluc) o a la sembra del cereal, producte bàsic de l'economia tradicional. Dissabte a les 01 hores i 39 minuts de la nit la lluna farà el Ple.

PER L'OCTUBRE AIGUA VAIG ESPERAR I TARD VAIG SEMBRAR. Els agricultors confien en l'arribada de les borrasques que banyen la terra i proporcionen les saons suficients per poder realitzar la sembra en bones condicions. Quan la pacífica tardor aixeca pels camps el seu cap, adornat de fruits, convé escampar o dipositar la llavor a la terra preparada per a rebre-la. Podeu sembrar a eixams o a barreig, com feien abans a l'illa.