TW
0

Estic atordit que s'hagi muntat una certa polèmica entorn a la despesa de Ajuntament de Ciutadella amb el concert de comiat de Ja t'ho diré. Tal vegada alguns ho censuren per l'aversió sistemàtica que s'ha instal·lat entre nosaltres cada vegada que sentim parlar de «despesa pública». Molts doblers públics s'han gastat, i es gasten, malament. Però certes expressions de repugnància instintiva i primària cada vegada que un sent rallar de doblers públics, sense matisos ni detalls, més que una crítica delaten una mania, una fòbia. Però altres ho critiquen per la concepció que tenen de política cultural, i deuen trobar que Ja t'ho diré no s'ho mereix. Discutim-ho. En primer lloc, es tracta d'una qüestió bàsica d'autoestima. Les institucions públiques sempre han fet un gest de reconeixement cap als fills del poble que han destacat en la seva professió o les seves arts. Avui no és diferent. S'homenatgen esportistes, creadors artístics, científics, empresaris, i grups i col·lectius que, amb la seva tasca, contribueixen a fer una Menorca millor. I alerta, que veig venir la crítica: açò no té res a veure amb el xovinisme. No es tracta de defensar «lo nostro» perquè és d'aquí, sinó de posar en valor allò que, havent nascut aquí, dignifica Menorca, la dóna a conèixer i la projecta al món. Ja t'ho diré és el grup de rock menorquí que ha arribat més enfora i més amunt. Gràcies a ells, la cultura musical contemporània menorquina és coneguda i estimada arreu. A un nou programa de televisió, la setmana passada uns concursants van triar la cançó Si véns per intentar guanyar el premi. No vol dir res, açò?

Aquest argument ens duu al segon, el de l'oportunitat. Amb motiu d'aquell concert, més de cinc-centes persones es van desplaçar expressament a Menorca, i van aprofitar per quedar-hi uns dies o setmanes de vacances. Açò va generar una activitat directa en el comerç local i en la restauració. Idò si aquest era un els principals arguments per subvencionar milionàriament el Menorca Bàsquet i altres esdeveniments esportius, no serveix ara per avalar un esdeveniment cultural? La despesa de l'Ajuntament de Ciutadella va ser bàsicament per garantir la seguretat (hores extres de policia local) i per facilitar l'espai (brigada d'obres municipal). És el que fa qualsevol ajuntament per a un esdeveniment social que aglutini alguns milers de persones. Què hi ha d'estrany? O és que les institucions públiques ja no han de donar cap mena de cobertura a iniciatives culturals, esportives i socials «privades»? Jo crec que sí. I tant, que sí. La seva obligació és tenir criteri per triar quines activitats mereixen el suport institucional, i quines no.

És possible que davall aquesta polèmica hi hagi la intenció de castigar un grup de rock que ha fet del català –ciutadallenc de soca-rel– el seu canal d'expressió preferit? És possible que si cantessin en castellà o en anglès no s'hagués muntat aquest sidral? Ca, açò no pot ser. Segur que som un malpensat.