TW
0

Tenc que reconèixer que la notícia que apareixia en aquest mitjà el passat dilluns 6 de novembre i que acompanyava les dades i valoracions sobre les xifres d'atur del mes passat, "Menorca ya crea empleo: hay 538 afiliaciones más que en septiembre de 2012", em va sorprendre molt perquè no esperava que aquest suposat increment de l'1,8% doblés al del conjunt de les illes (0,9%).

En analitzar amb més detall les dades a que feia referència la bonanova i contrastant-les amb les meves notes, he comprovat que les xifres que publica l'Observatori del Treball de les Illes Balears (OTIB) no són fiables.

Tant és així que, si es corregeix el pressumpte esbiaix, l'afiliació no augmenta, més bé al contrari, torna la destrucció de llocs de feina. Per a dir-ho de qualque forma, és com si per a pendre la temperatura d'un malalt, féssim servir un termòmetre mal calibrat. Us en faig cinc cèntims.

La font primària que disposa dels fitxers amb les microdades que inclouen el número de persones d'alta als diferents règims d'afiliació és la Tresoreria General de la Seguretat Social.

Els qui les tracten estadísticament, principalment, són: d'un costat, l'Institut Balear d'Estadística (IBESTAT, l'òrgan oficial adscrit a la Direcció General d'Economia i Estadística), i, de l'altre, l'OTIB (una unitat estadística, nascuda en el si del SOIB i que ara penja orgànicament de la mateixa direcció general esmentada).

Pel que m'explicaren els seus tècnics fa un temps, tots dos depuren les dades rebudes en brut, procedents de la mateixa font anterior, per tal de corregir els codis postals equivocats i poder filtrar amb més precisió les afiliacions per illes i municipis.

Si es comparen els dos registres d'afiliació, es veu clarament que són diferents; en termes absoluts, sempre majors els de l'IBESTAT. Aquesta discrepància, que implica criteris diferents en les operacions de correcció, a priori, no tindria perquè afectar a les tendències.

Ara bé, darrerament s'aprecia una salvetat molt important: mentre l'IBESTAT no ha variat de criteri, l'OTIB ha començat a introduir les mateixes dades que l'IBESTAT; però, només a partir del 2013, sense haver refet tota la sèrie històrica.

Per això, al comparar les noves dades del 2013 amb les del 2012 (ara clarament infravalorades), l'OTIB ofereix increments interanuals exageradíssims.Per contra, si donam per bo i millor el manteniment del criteri de l'IBESTAT, al comparar dades tractades homogèniament, la variació interanual durant el setembre resulta negativa, trencant la tendència positiva i a l'alça iniciada a començaments d'any.

Després d'haver registrat el primer creixement econòmic positiu (0,4%) durant el segon trimestre (segons dades avançades per la Conselleria d'Economia i Competitivitat), es tracta, sens dubte, d'un símptoma molt evident de la greu feblesa de l'economia menorquina i de l'enorme fragilitat del nostre mercat del treball.

L'anomenat Sistema Estadístic de les Illes Balears, ho deixa prou clar: l'IBESTAT coordina les diferents unitats estadístiques i les assessora tècnica i metodològicament.

I finalment, l'inventari d'operacions estadístiques, inclòs al Pla Quadriennal Estadístic vigent pel 2010-2013, atorga la responsabilitat de l'explotació del fitxer d'afiliats a la Seguretat Social al mateix institut oficial, no a un altre organisme o unitat.Seguint amb el símil de l'inici, el missatge és prou clar.

Un sol termòmetre i fiable, per favor! Que el malalt a les nostres mans pateix d'una gravíssima infecció!