TW
0

Avui se celebra la festivitat de Santa Isabel d'Hongria, princesa, viuda i patrona dels qui han de captar per viure. Demà la lluna Plena serà a les 16 hores i 15 minuts. La tardor avança cap a l'hivern. La dita recorda que «pel novembre, qui no ha sembrat que sembri». La segona quinzena de novembre ens durà dies que obligaran a fer un bon foc i escalfar-se. Ha arribat el temps «normal» de l'època. Les pluges s'esperen abundants, amb baixada de les temperatures i possibles ventades fortes.

SANT CLIMENT OBRI LA PORTA DEL VENT.
Divendres que ve, dia 22, arribarà Santa Cecília, patrona dels músics, cantants i poetes. I quan Santa Cecília vegis arribar, planta el teu favar. L'endemà és Sant Climent, quan torna la pluja i el vent. Diuen de Sant Climent, que si plou i trona, la següent collita serà bona. També diuen que quan l'hivern entra dolçament, vol dir que hem arribat a Sant Climent. Aquest sant va ser papa i a Menorca és el patró del poble d'aquest mateix nom. També és el patró de mariners, pescadors, drassanes, marbristes i barquers. No debades, l'invoquen quan es produeix un naufragi i per apagar el foc quan s'encén la xemeneia. Per cert, després de Sant Climent, no sembris més forment.

A FINALS DE NOVEMBRE ARREPLEGARÀS L'OLIVA SEMPRE.
L'elaboració de l'oli constitueix ara mateix l'activitat principal de les tafones illenques. Fer l'oli és una festa dedicada al generós fruit de l'olivera. Abans que comencin les fredors serà convenient dur a terme la preparació dels terrenys calents de l'hort. S'han de realitzar labors profundes a les terres destinades als conreus de primavera, escampant els fems. Es poden i netegen els arbres i els arbusts d'ornamentació.

A SANTA CATALINA MATA EL PORC I FES FARINA.
És temps de fer matances, sobretot si el novembre es presenta fresc. En aquest temps la fruita de l'hort és bona pel porc. En els horts sembrarem ravenets, porros i altres hortalisses per a l'hivern. De la garriga, podreu dur terra de mata per fer els planters, en ser l'hora. Es cullen patates tardanes i moniatos. També s'hauran de netejar les branques resseques dels arbres.