TW
0

Demà arriba la festivitat de Santa Catalina, associada a l'ambient fred. A finals de novembre es registren dies més semblats als d'hivern que de la pròpia tardor. Durant el mes de novembre pronosticadors i estelers comencen a treure els seus escrutinis sobre el temps que farà l'any que ve. Les prediccions es publiquen als almanacs. Antigament sovint eren unes publicacions que es penjaven dins la cuina de les cases. Les pàgines del calendari han estat de sempre les més usades. Les informacions de caràcter agrícola, religiós, mèdic o simplement pràctic componien la major part del text. Els illencs del segle XIX utilitzaven els almanacs com avui nosaltres utilitzam les agendes.

PENSATS ESPECIALMENT PER ALS PAGESOS. Els almanacs començaren a registrar quan s'havia de sembrar o plantar els arbres, el millor moment per a recollir les collites o conrear un hort i a més els esdeveniments importants, el bon cuinar i, per descomptat, el temps. Els almanacs reunien tot tipus d'articles: des de la indústria dels adobs a la patata que es conreava. No hi podien faltar els anuncis dels distribuïdors o els fabricants de maquinària. Ara que hi ha tota classe de propostes informatives, sempre tan efímeres, sembla que no podem superar una publicació que aguantava les ventades de tot un any, les sequeres o les pluges. Ja voldrien els presentadors del temps de les emissores de televisió gaudir del prestigi que tenien els seus pronòstics.

PER SANT ANDREU, FRED MOLT GREU. La lluna demà arriba al quart minvant a les 20 hores i 28 minuts. Segons el calendari popular serà de fredor i boirades de canaló, d'aquelles «del cap de tres dies saó, a vegades si a vegades no». Per cert, les pluges del novembre sembla que tenen una relació molt estreta amb les boires d'octubre i donen el seu resultat el 6 de desembre. La boira té fama d'endevinar el temps que ha de fer. Si aquesta és baixa, es coneix com a boira terrera i ja se sap que «boira terrera o sol, o aigua a darrere». Dissabte que ve és Sant Andreu, conegut com a patró dels pescadors. Recorda la dita que «si la tardor és breu, l'hivern arriba per Sant Andreu».