TW
0

Pocs dies després d'haver connectat l'interruptor dels llums de Nadal, les ciutats s'han vestit de claror i color. Segons els darrers estudis de tendències en decoració, un dels detalls més valorats pels comerciants i veïns és la il·luminació, la festiva i l'entranyable. Darrera la teòrica de les bombetes de baix consum o de la participació del sector privat dels centres urbans, s'hi amagarà la factura.

La que si coneixem és la nostra, la quotidiana, la que en els darrers dies s'ha apujat, de mitjana, un 3,1%. Aquest increment és conseqüència del resultat de la subhasta que hi va haver a finals de setembre del preu base de l'electricitat per al quart trimestre. És la quarta vegada que enguany creix el rebut. Ja s'havia encarit el gener, el juliol i l'agost. El 2013 la tarifa elèctrica ha augmentat un 8%, gràcies a la reforma energètica que pretenia posar fi a l'anomenat dèficit de tarifa, la diferència que hi ha entre el que val produir l'electricitat i el preu que se'ns cobra.

Observant l'enllumenat públic, pensem amb les famílies que amb la recent arribada del fred no han encès les estufes, el condicionat calent de la llar. L'ascensió dels arbres dels nostres carrers ens recorda que els interessos de la indústria segueixen sent prioritaris per una administració que no vetlla pels usuaris. Escalades de preus que no tenen en compte els efectes en l'economia domèstica. No cal que deixem d'il·luminar, però si de fer-ho amb excés.