TW
0

Malgrat hi manqui poc més d'un any per la celebració de les eleccions autonòmiques i municipals, podem donar per acabada l'actual legislatura. D'aquí a no res estem cridats a participar en les europees i a partir d'ara totes les energies de l'àmplia majoria dels nostres càrrecs polítics es perdran, primer, en fer passadissos de partit per poder repetir sinecures, seguir gaudint de poltrones i canongies ben dotades mitjançant l'assegurança d'estar situats en les llistes que s'hauran de redactar ben prest per a les curses electorals, i després en fer campanya electoral, per vendre, ben segur, molt de res.

Per tant, podem començar a recapitular. A Menorca recordarem aquest període transcorregut com el de la legislatura del foc de Bauzá i el fum del Tadeo. Foc de Mallorca, fum a Menorca. O potser fum de per tot, que no deixa veure a un pam del nas però, tanmateix com el foc, també mata.

Lamentablement el nostre president autonòmic passarà a la història com el que va deixar ben cremat al sector educatiu balear. Però el fester fet amb els ensenyants, alimentat, també s'ha de dir, amb la benzina de Madrid, haurà donat un fum que haurà resultat preciós tant per la política del PP de Mallorca com de Menorca. La seva grisor haurà tapat totes les vergonyes, la nuesa, dels equips de Bauzá i Tadeo. Ben poc esperàvem que accedien a la direcció política amb tant poca roba damunt i tant poques neurones a dins el cap.

La crisi econòmica va fer bolcar les urnes menorquines de les passades eleccions municipals i autonòmiques, però ben poc esperava tothom que els equips de govern resultants, del Partit Popular, arribessin a ser tant mediocres com han resultat ser. Després d'anys de criticar, estant a l'oposició, i dia sí i dia també, el Pla Territorial de Menorca, van accedir al govern ni comptant amb un esborrany de proposta pel canvi del pla. L'equip de Tadeo ha necessitat tres anys per treure a la llum una proposta de norma transitòria, que encara no ha aprovat i que de ben segur no s'arribarà a aprovar, si s'arriba a dur a port, fins la tardor. Queda clar que aquesta legislatura no veurà un nou PTI.

Ens prometien resoldre el crònic problema del transport aeri, però també tot ha estat fum, en aquest cas de formatjades. El conseller Luis Alejandre ha manifestat que no té intenció de tornar-se presentar, que en tindrà prou els propers anys en pescar a l'Illa del Rei. No haurà resolt la comunicació aèria, mentrestant però haurà incendiat amb foc de ver la societat menorquina, amb les rotondes de la carretera general.

Posats però a valorar els càrrecs polítics per les propostes i energies desplegades, el general Alejandre és el de tots el que més respecte em fa. Perquè, què ha fet el president Tadeo? Què han fet tots els consellers amb cartera del Consell Insular de Menorca? Si han fet res, cosa que dubto, no ho han sabut explicar i en política tot allò que no es difon és com si no s'hagués fet. Bé, mentida, la consellera Maria Nieves Baillo també serà recordada per haver portat la cartera de la incultura. A Menorca el caliu cultural es manté en gran part per les associacions i entitats sense afany de lucre, les quals estaven acostumades a la misèria econòmica però a rebre uns tractes afables i fins i tot encoratjadors per part del conseller del ram. La consellera, amb tots els seus prejudicis sobre el català i la paranoia de veure «rojillos» en tot aquest sector, ha mort aquest diàleg. I si hi ha a hores d'ara cap tracte entre la societat civil i la conselleria de cultura és tant postís com les taules prehistòriques de cartró pedra que sembra ací i allà. No es va enlloc sense comptar amb el capital humà del país. Tampoc en democràcia es pot anar, malgrat disposis dels vots, a la contra. Si ho fas així només t'assegures foc i fum, ofec i pèrdua.