TW
0

Avui dia ens costa imaginar com ens en podíem sortir abans de l'aparició dels telèfons mòbils. Podíem esperar a tornar d'un viatge per mostrar les fotos als amics? Érem capaços de quedar amb algú sense enviar-li un whatsapp? Com ens ho fèiem?

A banda de les consideracions sociològiques i de comportament humà que es vulguin fer sobre aquesta irrupció tecnològica a les nostres vides, el cert és que les TIC (tecnologies de la informació i la comunicació) ens han conduit a realitzar moltes tasques de la nostra vida diària de manera més eficient i còmoda, especialment en l'àmbit professional.

A més, el ritme d'aparició de noves eines que ens permeten treballar millor transcorre de manera simultània a l'evolució tecnològica: si els canvis tecnològics evolucionen d'acord amb la Llei de Moore (cada 18 mesos es duplica la capacitat de procés d'un microprocessador), el ritme dels canvis de programes, software i aplicacions també és vertiginós.

Ja fa anys que empram amb naturalitat les solucions ofimàtiques (processadors de textos, fulls de càlcul, presentacions, etc.) Després van arribar les comunicacions via correu electrònic, blogs i pàgines web, i més recent és l'aparició de les xarxes socials com a recurs per comunicar la nostra activitat (productes o serveis en el cas de professionals i empreses) i que ens donen l'oportunitat d'establir diàleg amb el nostre públic.

Tot açò ho hem d'anar assimilant i incorporant, en major o menor mesura, a la nostra vida i a la nostra feina. La tendència ens hi condueix i és imparable. Tant és així que ara es consideren imprescindibles les competències digitals per treballar de manera eficient en qualsevol àmbit. Cal saber cercar i filtrar informació, conèixer la manera de relacionar-nos a través dels mitjans digitals, descobrir i compartir aplicacions útils, dominar les eines per treballar i col·laborar en línia… i per tot açò és necessari tenir la capacitat i la voluntat d'aprendre contínuament.

En els darrers temps estem vivint una evolució cap a les tecnologies mòbils. De fet, últimament s'ha generalitzat l'ús dels telèfons mòbils intel·ligents: a Espanya hi ha actualment 26 milions de mòbils amb connexió a Internet, i un 80 per cent dels dispositius que es venen són smartphones, segons l'informe «La Sociedad de la Información en España», de 2013, presentat per la Fundación Telefónica.

Els dispositius mòbils ens permeten fer moltíssimes coses en l'àmbit professional: controlar la nostra agenda, coordinar-nos amb companys, recordar dades, accedir als arxius de la nostra oficina, desar qualsevol informació que necessitem recordar, retocar i publicar imatges, fer vídeos promocionals atractius… La llista de funcionalitats sembla infinita i sovint descobrim per casualitat una aplicació que ens resulta especialment útil.

Pretendre presentar en un acte les millors aplicacions per a professionals seria pretensiós, però hem convidat al proper 'Dilluns TIC' tres representants de l'Associació Joves Empresaris perquè ens mostrin algunes de les aplicacions que empren i que recomanen. Serà una sessió per aprendre utilitats que us puguin servir en el vostre dia a dia. Us hi esperam!

[Representants de Joves Empresaris impartiran dia 2 de juny la xerrada «Apps útils per a professionals efectius», corresponent al Pla +TIC del Consell Insular de Menorca, cofinançat pel Programa LEADER 2007-2013].