TW

El millor espai obert que existeix és la biblioteca, una franquesa expressiva a tothom. Estimula la informació, l'educació, la transmissió de coneixements i la formació permanent. És un dels màxims referents culturals amb gran impacte en el conjunt de la ciutadania. Ens preocupa la mesura aprovada pel Govern en base a la nova normativa de la UE, per la qual s'haurà de pagar un cànon per cada llibre que deixin en préstec en concepte de drets d'autor i que preveu que siguin les entitats municipals les que se'n facin càrrec. La decisió té als ajuntaments de més de 5.000 habitants desconcertats, per com es vehicularà i qui recollirà les dades per calcular els imports que el decret mana: 5 cèntims per cada usuari, 16 per obra adquirida i, a partir de 2016, 0,4 cèntims cada cop que es deixi un exemplar.

Noticias relacionadas

Per una banda, les noves competències municipals allunyen el tracte proper amb el ciutadà per oferir-lo a la comunitat autònoma i, per l'altra, els atribueixen noves obligacions més generals que haurien de correspondre al propi Ministeri de Cultura. Passar les «incumbències» impròpies, previsiblement sense dotació econòmica, és una de les grans idees «marianes» que ens durà al desgavell en la governabilitat.

De moment, pareix que els usuaris no haurem de pagar, perquè les xarxes són públiques, ja finançades amb els diners de tots i per a tots. No ens confiem, preveure desconfiança i resistència al desemborsament, també es de «llibre».