TW

El malestar que ha fet independentistes molt milers de ciutadans de Catalunya i un centenar o dos a les Illes Balears (però és sabut que amb una mica de llevat s'estova la massa) s'han de cercar amb la recentralitzadora i autoritària deriva, obsessió, paranoia..., o sigui el órdago, el desafiament radical, dretà i nacionalista, de Rajoy i els seus fans. Empenyor paraules que la caverna dedica a satanitzar el procés català. Lleis com la de Mercat Únic, la Lomqe de Wert, la persecució al català, les infraestructures radials AVE tan desmesurades o l'ofec financer, especialment als serveis socials,que presten les autonomies, mentre es fa el pa gros a l'administració central... Prou n'hi hagi.

Noticias relacionadas

Pels anys 70 del segle passat la Trinca se'n fotia de la censura franquista amb una cançó, la lletra de la qual crec que era de Maria Aurèlia Capmany. Com que les coses no podien dir-se pel seu nom, s'usaven subterfugis metafòrics. La cosa anava més o manco així: «El bròquil s'està florint (tu ja m'entens); (...) però el dia de demà, eixe poble cridarà: s'ha acabat el bròquil (tu ja m'entens)». Imitaven la cançó protesta estil Raimon. Per qui no ho sàpiga, el bròquil és una varietat de col. El diccionari recull una locució de sentit intransigent: «S'ha acabat el bròquil!», s'empra per dir prou, per posar fi a una conversa, a una relació, etc.

Bé, doncs, diuen que el problema català («Houston, tenemos un problema») no rau en la llei de consultes «no referendàries» (impecable des del punt de vista jurídic) sinó en el decret de la Generalitat, que conté la pregunta: «Vol que Catalunya esdevengui un Estat?». «En cas afirmatiu, vol que aquest Estat sigui independent?». Essent que el govern espanyol no admet consultes democràtiques (encara que siguin no vinculants) que, segons el TC, sobrepassen el marc competencial d'una «comunitat autònoma», hi ha alternatives constitucionals possibles. La Trinca ens en mostra el camí. La Generalitat té competència plena en Agricultura. Que demani, doncs, al poble català directament: «Vol que s'acabi el bròquil?» Sí o no; sense terceres vies. Per suposat que s'haurà d'aclarir urbi et orbi què significa «S'ha acabat el bròquil!». Com? Remetent al Diccionari Alcover-Moll i amb un parèntesi que inclogui un «tu ja m'entens».