TW

Espanya és l'únic país democràtic del món que és nacionalista. Viu en una perenne paradoxa. El nacionalisme té com a únic objectiu convertir-se en un estat. Per tant, quan el nacionalisme assoleix l'estat, deixa de ser nacionalista. Es converteix en una altra cosa: en un país ufanosament patriota (Estats Units), en una comunitat orgullosa de la lluita centenària per aconseguir ser com és (Irlanda), en un grup humà satisfet de les fites comunes assolides després de superar molt de dolor, molt de sofriment (Finlàndia).

Segons els nacionalistes espanyols, Espanya existeix com a nació des de la mateixa prehistòria, des de fa més de tres mil anys, des de la primera aparició de vida a la Terra. I no ho diuen ultres. Ho diuen presidents de govern, antigues presidentes de comunitats autònomes. De dretes, d'esquerres. És igual. I ho proclamen davant el silenci còmplice i pusil·lànime dels acadèmics i dels historiadors. I es produeix així un cercle virtuós. O viciós. Els polítics que han dit que Espanya és una nació amb milers i milers d'anys d'antiguitat paguen als historiadors, als acadèmics, als escriptors, als mitjans de comunicació per a què asseverin amb el cap o mitjançant enceses intervencions orals. Frases mítiques («El castellà mai no va ser llengua d'imposició») són agafades per aquesta centrifugadora del cercle virtuós i així els polítics poden dir bestieses historiogràfiques sense que els llibres d'història no esclatin pels aires, sense que les acadèmies d'història facin aigües pels quatre costats. I és que nacionalista només ho pot ser una comunitat que se sent nació i que, per les circumstàncies internes o externes que siguin, encara no ha assolit aquesta condició. Al País Basc existeix el nacionalisme. Normal. A Catalunya hi ha nacionalismes. Coherent. Però a Espanya? Per què hi ha nacionalisme espanyol a Espanya? Per què hi ha nacionalistes espanyols a Espanya? No té sentit. És una contradicció. És com voler ser l'ou i el pollet. I açò és impossible. També és trist i paralitzador. Imagineu-vos una àguila que enyora l'ou -o la cèl·lula fecundada- que va ser. Açò és Espanya.

Noticias relacionadas

L'àguila que també vol ser l'ou. En tost de dedicar-se a fer-se net les plomes, a entrenar les ales, a conèixer congèneres del sexe contrari i procrear i fer créixer el grup visita el niu i cova un ou. Un ou que és nial. Perquè la vida té un temps d'exposició que, si se sobrepassa, deixa de ser vida i es converteix en podridura, en mort. Així és Espanya. Així és l'Espanya actual. L'àguila que cova ufanosa un ou que es va podrint davall la calor amorosa de les seves plomes. I així ens va. Atur, corrupció, desconfiança dels ciutadans en la justícia només per damunt d'antics països comunistes com ara Bulgària. L'ou nial es torna més nial i la calor proporcionada per l'àguila lloca encara accelera més la descomposició de la matèria orgànica que estava destinada a proporcionar vida. La força centrifugadora del nacionalisme espanyol és tan poderosa que no admet d'altres ideologies polítiques. El PSOE ha alimentat el nacionalisme espanyol.

El GAL, la major vergonya de la democràcia espanyola, va ser creat durant el seu govern. El nacionalisme espanyol del PP ni s'ha de posar en dubte. Com en el servei militar, el valor se li suposa. Podem i Ciutadans es presenten com els adalils de la regeneració democràtica. Però tenen en comú amb els partits de la casta el nacionalisme espanyol. És el major mèrit aconseguit. Si no ets nacionalista espanyol, la màquina centrifugadora et projectarà enfora del sistema. No tindràs cap possibilitat. El nacionalisme espanyol ho ha acabat amarant tot. És com un virus. Una pesta. Fins i tot el nacionalisme espanyol té una estructura pròpia. És la radial. Les línies dels Trens d'Alta Velocitat no són eficients ni rendibles, ni financierament ni socialment; han assegurat fa poc els experts de la Fundació d'Estudis d'Economia Aplicada.

Així, per què s'ha estat fent aquest disbarat -amb governs del PSOE i amb governs del PP- si ha estat i està resultant un desastre de les dimensions d'una plaga? Així com la xarxa radial estructura una idea centralista d'Espanya, el Corredor Mediterrani -exigit per la Unió Europea- i el transport aeri raonable -reclamat per Menorca- no troba finançament estatal perquè va en contra d'aquesta centralitat orgànica. I no t'atreveixis a dir que l'àguila està covant un ou nial. Si ho fas, corres el risc que l'àguila et doni una bona picossada i que et digui que el nacionalista ets tu. NIAL. Covador; lloc on les gallines ponen i coven. Ou artificial, generalment de guix o de plàstic dur, que es posa dins el nieró o covador perquè les gallines hi vagin a pondre. A molts indrets, entre ells Menorca, un ou nial és un ou que ha estat covat i no ha produït pollet; ou dolent, corromput.