TW

A punt per a la temporada, la revista «Medicina Balear» vol recordar-nos que hi ha perills de la cocaïna que no depenen d'esnifar-ne poc o molt. I la revista «Pediatria Catalana» vol alertar-nos sobre els perills tòxics de l'alcohol metílic.

«Medicina Balear» comenta el cas d'un home jove que el van trobar mig inconscient a casa seva, i que va quedar del tot inconscient durant el trasllat en ambulància a l'hospital. Durant l'atenció inicial a Urgències van esbrinar que era consumidor habitual de cocaïna, i al TAC del cap que li van fer de seguida van veure que hi tenia lesions greus.

Tenia un hematoma intracerebral a la part frontal de l'hemisferi cerebral esquerre, un altre hematoma a l'espai que separa tots dos hemisferis cerebrals, i un infart cerebral a la banda lateral esquerra del cervell. El van sotmetre a cirurgia d'urgència. Durant el posoperatori va presentar diverses complicacions. El pacient va morir un mes després.

L'equip que el va atendre a l'hospital de Son Espases ens recorden a l'esmentada revista que la cocaïna, en persones de menys de 55 anys, és el factor de risc més important per patir una hemorràgia o un infart cerebrals.

També ens recorden que el risc de patir aquestes greus lesions cerebrals no depèn de la freqüència ni de la durada del consum de cocaïna. És a dir, que tant les pot patir el consumidor habitual de cocaïna com el consumidor ocasional, i tant qui fa temps que n'esnifa com qui acaba de començar.

Trobareu informació complementària sobre aquest cas a l'últim número de «Medicina Balear», que és la publicació oficial de la Reial Acadèmia de Medicina de les Illes Balears. És una revista mèdica ben prestigiosa que està a l'abast de tothom en Internet.

També prestigiosa i a l'abast de tothom, «Pediatria Catalana» és la publicació oficial de la Societat Catalana de Pediatria, que manté vincles ben estrets amb la pediatria balear. En l'últim número ens presenta el cas de sis adolescents que van intoxicar-se amb alcohol metílic.

Noticias relacionadas

El alcohol metílic, o metanol, és conegut com alcohol de cremar o alcohol de fusta. És més barat, i per aquest motiu de vegades el fan servir per adulterar begudes alcohòliques. És molt tòxic si es beu, i també és tòxic per inhalació o a través de la pell.

Sis adolescentes d'entre 13 i 15 anys (tres nois i tres noies) van beure una beguda alcohòlica adulterada amb metanol. Els dos que en van beure més van tenir símptomes més importants. Qui més, un noi de 13 anys, va presentar vòmits, alteracions de la visió i consciència alterada.

Tres dels pacients van necessitar l'administració endovenosa de l'antídot corresponent. Dos van necessitar, a més, hemodiàlisi per mirar d'evitar les seqüeles d'aquesta intoxicació, que són sobre tot ceguesa i alteracions neurològiques. Ara estan bé.

Us presento aquests casos per recordar-vos que quant a salut passen coses cada dia, i sempre són casos diversos. I que hi ha persones, de qualificació també diversa, que fan equip per atendre el malalt de la manera més eficaç possible.

Ningú, però, no pot garantir el resultat de l'atenció, perquè això depèn de les circumstàncies del pacient, de les circumstàncies del moment, i dels recursos materials i humans que hi hagi disponibles. Ni ningú no pot garantir tampoc que no hi haurà errades.

Ho dic perquè veig amb tristor que encara continua el pèssim costum de criticar amb esperit destructiu. Fonamentada o no, quan la crítica és destructiva, quan només mira de destruir, de fer-hi mal, és del tot inacceptable, i ningú la tindrà en consideració.

En canvi, si la crítica té un esperit constructiu, és a dir, si mira de corregir una errada per tal que no torni a passar, aquesta crítica serà sempre benvinguda i tothom la tindrà en consideració.

bello.cat / jordibell@gmail.com