TW

En algunes religions, els arcans eren les parts de la doctrina o del culte que es mantenien secrets als no iniciats. Alguns pocs fidels les coneixien, però estaven interdits als catecúmens. Al diccionari, arcà és sinònim de secret, misteri, amagat, recòndit, ocult... La llengua és font de curiositats inesgotable. Si ens remuntam a l'arrel indoeuropea del mot, trobarem «ar(e)k-» amb el significat de «guardar, contenir», D'aquí vénen paraules llatines com arca (cofre) o el verb arceo (contenir, tancar); d'on, a la vegada, deriven «exercir» i «exèrcit» (cos de gent instruïda militarment). A l'exèrcit em referesc; millor dit, als pressuposts militars i als arcans que hi guarda la llei de pressupost general de l'Estat amb gelosia.

Visitant la partida del Ministeri de Defensa (6.853,85 milions d'euros, un 1,14% superior al pressupostat inicialment en 2014) es pot veure que, any rere altre, es manté la quantitat, amb mínims increments en temps d'austeritat i retallades, sempre per davall dels pressuposts de serveis socials i infraestructures. Són trampes per enganar els catecúmens, que ignoram els arcans de la cosa, només accessible per als iniciats. Hauríem de poder llegir les partides que, ocultes o estratègicament col·locades en altres ministeris, en realitat van a parar a la guerra. Així temes d'R+D (recerca i desenvolupament), d'indústria (bèl·lica), de cooperació internacional, d'educació i cultura, d'afers exteriors, etc.

Noticias relacionadas

Molt de tant en tant, ens n'arriben noves. A través d'alguna ONG o de qualque diari digital llegim que s'han produït ampliacions de crèdit fins a superar els 7.500 milions d'euros en despesa militar perquè s'ha de donar compliment a convenis compromesos amb anterioritat 'per solidaritat' en actuacions de l'OTAN (243 han estat per adquirir quatre drons, o sigui, avions no pilotats). I ara que Espanya es retira de la missió pacificadora a l'Afganistan, mentre Soraya Sáenz de Santamaría rebia la darrera bandera de la pàtria (Capitán, mande firmes!), transcendia el balanç d'aquests 14 anys: 102 morts i 4.040'4 milions d'euros en materials, i el manteniment durant aquests tres lustres de 30.000 militars espanyols.

Parlant de militarisme, els darrers tres anys el Ministeri d'Educación y Cultura ha subvencionat amb 150.840 euros la Fundación Francisco Franco. El PP, que no es cansa de parlar de legalitat quan es tracta de perseguir el procés democràtic de Catalunya, ha rebutjat aplicar la llei de Memòria Històrica que posa entrebancs a les activitats d'enaltiment de la dictadura franquista. ¿S'imaginen na Merkel subvencionant els nazis, en Renzi els feixistes o en Putin els estalinistes? Spain is diferent.