TW

En començar molts ciutadans les vacances d'estiu, la Tresoreria General de la Seguretat Social anunciava l'extracció de 8.700 milions d'euros del Fons de Reserva per pagar les pensions. La decisió de Fátima Báñez, ministra del govern en funcions de Mariano Rajoy, suposa una arpada més a la guardiola social, al moment de la paga doble. Aquest fons dinerari, que per cert no es localitza a la cova d'Alí Babà, malgrat el que puguin fer pensar els escàndols dels molts més de 40 lladres que pul·lulen per les clavegueres espanyoles, va ser concebut per assegurar-ne els pagaments de pensions en casos d'extrema necessitat.

Molta deu haver estat la precarietat a què han conduït les polítiques del govern del PSOE i del PP quan del 2010 ençà ha minvat un 62 per cent i els 25.176 milions que hi queden amb prou feines basten per recórrer-hi tres vegades. L'alarma és més que justificada i qui ho vulgui entendre entendrà que el president en funcions i aspirant a la reelecció faci crides desesperades a la coalició amb el PSOE, únic partit que pot ajudar-lo a salvar la cara i a tapar-li les vergonyes. El nou govern haurà d'assumir d'una vegada la multa de la UE pels reiterats incompliments pressupostaris del govern espanyol i el pagament diferit de múltiples deutes, des dels contrets pel rescat dels bancs en fallida fins als de les despeses militars signades quan José Maria Aznar posava alegrement els peus amb Bush i Blair damunt una tauleta de les Açores. Una agonia.

Noticias relacionadas

Surt Montoro en funcions d'açò i envest: buidam el tresor, però estalviam interessos en cas d'haver d'empenyorar doblers nous. Quin consol! No explica que entre gener i març l'Estat ha deixar d'ingressar un 30 per cent d'interessos en comparació amb el trimestre de l'any passat precisament pel buidatge de la guardiola.

Franco es queixava de «la pertinaz sequía» i els pantans dels seus hereus s'assequen perquè plou-poc-i-no-plou-prou. És clar, regam i no omplim el safareig, aquest es buida. Altrament dit, els dos milions de contractes generats en temps de Rajoy no han servit per aportar nous recursos al Fons de la Seguretat Social; de fet, la recaptació prevista a finals d'any és de 1.633 milions, xifra que suposa una reducció del 50'6 per cent. Contractes sense capacitat regeneradora indiquen l'escassa qualitat de l'ocupació generada.
Però tot açò ho devien saber els més de set milions d'espanyols que votaren aquestes polítiques. La ignorància no hauria de ser eximent ni pel votant ni per la infanta.