TW

En arribar la festivitat de Santa Llúcia, se respira Nadal. Places de pobles i ciutats acullen tenderols de productes nadalencs. S'hi venen figures i casetes de betlem, arbres, ornaments i productes del temps. Llúcia de Siracusa, verge i màrtir, compta amb una devoció antiga als Països Catalans. Diuen, però no és segur, que va viure poc més de 20 anys a les acaballes del segle III i principis del IV, tot i que el relat de la seua passió es va escriure un segle després. Se la presenta amb els seus ulls dins un plat en una imatge un xic fastigosa. El seu nom, d'origen llatí, significa 'llum'; concretament 'nascuda amb la primera llum'. També Nadal remet al naixement de la llum, perquè aquesta festa adiada ve uns dies després del solstici d'hivern i el sol comença a recuperar camí contra les tenebres de la nit: Dies Natalis Solis Invicti.

Noticias relacionadas

Santa Llúcia és patrona de la visió i l'invoquen els patidors de mal d' ulls. Que ella ens do una bona vista per discernir el bo de la clovella i veure-hi clar quan miram l'envitricollat panorama dels nostres dies! Temps era temps, abans que hi hagués pertot arreu franquícies de Zara, Mango, H&M, etc.; quan Jesucrist anava pel món i les roques i els animals parlaven; idò «en primer», les modistes i les filletes que anaven «a costura» celebraven el 13 de desembre amb gran festa. Algunes nines es vestien de llucietes. Ignor com era aquesta disfressa, encara que me l'imagín. Tampoc sé si aquest dia a Barcelona es continua fent una celebració litúrgica, que data de 1268, a la capella romànica dita de les Onze Mil Verges (?).

Encomanem els polítics nostrats a Santa Llúcia! Cal la seua protecció a la comissió de vetes-i-fils del PSOE, que es prepara per cosir teles esquinçades i ferides obertes, i els sargits demanen paciència gestora i bona titella per enfilar agulles. Llucietes per a Podem (què hauran vist per armar un gros Cafarnaüm al Parlament?). Ho necessita el pessebre popular (PP), on el rabadà perdut entre mates veu la palla en els ulls d'altri i la santa l'ajudarà a descobrir les bigues en els propis. Méss ha de resar-li perquè els faci el miracle de la Transparència. També convé als pastorets de C's per no fer veure del blanc negre. I el PI? Aquí no tenim costum fer cagar el tió i tallar arbres de Nadal és mal costum.