TW

Günter Wallraff, audaç periodista alemany, es va fer passar per turc durant dos anys i va comprovar en pròpia pell les penoses condicions de vida de la immigració turca a la RFA. El 1985 en va fer un llibre, «Ganz unten» («Baix de tot»), del qual va vendre dos milions d'exemplars i que es traduí al castellà amb el nom comercial de «Cabeza de turco». Reminiscència de les croades contra infidels, en llengües de cristians s'anomena cap de turc la persona o grup a qui s'atribueix la culpa d'alguna cosa, sense tenir-la, a fi de desviar l'atenció de qui és culpable de veritat o per impedir que siguin jutjats els autèntics responsables.

No dispòs de les habilitats del periodista Wallraff per cercar, 'baix de tot' i amb cercapous, la veritat dels fets; però, observant la facècia i acceptant un marge d'error, em sembla que la Més menorquina ha assumit el paper de cap de turc de la crisi al govern balear. Me'n dolc. La causa del cessament de Ruth Mateu i el seu equip rau en unes pràctiques probablement legals, però més beneites que no 'beneïbles'. Ara bé, per què només Més de Menorca havia de rebre càstig en forma de decret de cessament signat per la presidenta Armengol? Què es va pactar? O és que les dues conselleries de la Més mallorquina no tingueren res a veure amb el minimarro?

Noticias relacionadas

Davant una situació embolicada, els romans, en veure'n la resolució, es demanaven cui prodest ('a qui aprofita'). Pensem qui en treu rèdits. En el sacrifici ritual d'aquesta Pasqua (qui serà el ressuscitat?) el paper de xai l'ha assumit la baula que s'ha mostrat més dèbil del govern i algú se n'ha vestit la pell de be, la qual cosa no fa cap favor a la regeneració democràtica ni al combat contra la desafecció política. Si el govern era compartit (se suposa que així ha de ser en una coalició, sense àrees patrimonials ni blindatges), la responsabilitat també és conseqüentment compartida. I no ha estat així.

Dit açò, reconèixer el que no s'ha fet bé (no dic de res il·legal) honorarà l'actual govern si de ver sap esmenar-ho. Els governs del PP, el partit més amunt en el rànquing europeu de la corrupció, mai haurien actuat així perquè sempre han preferit, si ho han pogut fer, trobar caps de turc per salvar els seus màxims responsables. No pot demanar dimissions balears qui no ha fet dimitir o ha mantingut Rajoy, president de celtibèriques trames («Bárcenas, ¡sé fuerte!»).