TW

Un dia d'aquesta setmana fent carretera vaig sintonitzar RNE en tertúlia nocturna. L'emissora de titularitat pública,o sigui que funciona gràcies als imposts dels ciutadans, ocupa un espai radioelèctric potent, més que d'altres emissores del dial. Aquell vespre el tema anava una vegada més, i en van moltes, del Procés, català s'entén. I aquells tertulians, que sovint treuen foc pels queixals en referir-s'hi, ves per on, despús-ahir en parlaven en clau burlesca. Vull dir que, de fet, en feien befa d'una manera gairebé insultant. Possiblement, mai s'havien concentrat tants d'improperis contra Catalunya en una sola setmana. Cada vegada que esmentaven el president de la Generalitat ho feien directament només pel seu llinatge (Puydemón; mira que, per a ells, és mal de dir!) així quedava més estrafolari. Ni una sola vegada, però, se van referir a l'inquilí de la Moncloa per Rajoy; sempre com el presidente Rajoy. La 'deriva soberanista', la 'locura de Mas', 'desafueros secesionistas'... ara prenien aspecte de 'cop d'Estat'. Todo por la Patria. El llenguatge no és innocent. Ho sabia també aquell que va dir-li «Presidente, no pierdas ni un solo minuto con Armengol...».

Noticias relacionadas

Als espais d'opinió de TV3 i Catalunya Ràdio s'hi escolten veus plurals més contrastades (opiniatres identificats amb tots els partits, fins i tot l'exministre García Margallo). Res igual a la monolítica RTVE! La Brunete mediàtica, un invent de polítics bascos per qualificar els mitjans de comunicació amb seu madrilenya que actuen com a armes polítiques partidàries, no cessa de disparar. Primer, quan creien que tot era un bull de follia d'un grapat de polítics eixelabrats, eren ràfegues perdonavides; ara, que han constatat que hi ha molta societat mobilitzada, si més no la meitat de la població, ja són obusos de calibre gros, mortals de necessitat. Allò que havia de minvar tot sol com un soufflé ara ho volen desmuntar a canonades. Disparen pólvora de rei, car no miren què els costa als 'fons reservats' ni el gruix de la mentida.

Tant mitjans públics com privats comparteixen agenda i directrius, competint en bel·ligerància a veure qui la diu més grossa. Escamotegen la base democràtica de la demanda d'una part majoritària de la societat catalana per decidir el seu futur com a nació i pretenen reduir l'autogovern a una simple descentralització administrativa, així preparen l'opinió per legitimar una intervenció contundent del Govern espanyol que suspengui l'autonomia. Quan el president Rajoy parla de «recuperar les institucions catalanes» es deu referir a substituir els actua