TW

Segurament és una suma de causes. Unes patronals que venen de la cultura del plor s'afegeixen a una conjuntura internacional que retorna al seu lloc els turistes que ens havien caigut del cel els darrers anys i l'efecte dels missatges es multiplica perquè l'any pròxim hi ha eleccions. És pràcticament la tempesta perfecta.

Després de la crisi internacional de 2008, tots els sectors econòmics van patir un declivi important. El sector turístic va aguantar millor l'envestida, però a costa d'anar baixant preus i renegociar condicions laborals. La dura travessa del desert va començar a canviar al cap de cinc o sis anys, quan la inestabilitat del Mediterrani Oriental (Tunísia, Egipte, Turquia...) va desviar gran part del turisme de sol i platja cap al nostre entorn.

Aquest canvi va donar pas a un oasi hoteler. I així hem vist uns anys de forta demanda que han permès augmentar sensiblement els preus sense alçar els salaris. Però ara el vent ha canviat. Les destinacions competidores tornen a estar en calma i els seus preus són molt més baixos que els nostres. Els grans operadors turístics obtenen mes beneficis allà que aquí i desvien milions de clients.

Automàticament comencen els discursos apuntant contra l'ecotaxa, el PTI, les obres de la carretera, el bus de Macarella, la inseguretat jurídica, la promoció turística oficial i tants altres llocs comuns, que no per habituals deixen de ser incongruents. L'estratègia de fer veure que problemàtiques internacionals que no depenen d'aquí, tenen com a culpables les polítiques de conservació de Menorca ha funcionat altres vegades, de manera que ho tornem a provar.

Això es cura traient el cap i mirant les coses que passen a d'altres indrets propers. O rascant una mica per sota dels titulars i observant les dades. Per exemple, segons una de les enquestes publicades, el mes de maig va venir manco gent, però la que va venir va gastar un 3,2 per cent més. Això és una mala tendència o una bona tendència?

Al portal Tripadvisor, Menorca ocupa el lloc 10 de destinacions turístiques espanyoles, una situació gens negativa. Però en el portal Kayac, dedicat a turisme actiu, la nostra illa és el primer destí preferit per al turisme nacional. És una bona dada o una mala dada?

Noticias relacionadas

Més indicadors. Menorca registra un increment del 39 per cent en comentaris sobre turisme actiu, mentre Pitiüses baixa un 11 per cent. Això vol dir que estem reorientant el turisme massiu (generalment gestionat pels touroperadors que ara opten per Orient) i l'estem canviant per un visitant més interessat en altres coses de l'Illa?

Hi ha moltes coses que tenen pros i contres a la vegada. El turisme actiu no és tan nombrós però és més present a espais on fins ara el turisme no arribava i això es tradueix a vegades en pressió sobre zones delicades. En canvi el turisme massiu funciona amb molta gent que no es mou gaire del seu entorn. No es fan truites sense rompre ous.

Que un partit polític que està majoritàriament a l'oposició vulgui fer renou sobre aquest tema a menys d'un any d'eleccions no és sorprenent. En tot cas, crida l'atenció que les pròpies patronals juguin aquest joc. Perquè aquests darrers anys, on l'agost menorquí ja ha superat les 200.000 persones a la vegada damunt l'illa, les valoracions que la gent fa a les xarxes virtuals posaven una nota de més baixa a Menorca que de costum.

La massificació li fa mal a Menorca, perquè la gent que ve aquí ho fa amb unes perspectives que no ho inclouen. Tenim el llistó més amunt en aquest sentit i la gent valora les coses en funció de l'expectativa. Els professionals del turisme ho haurien de tenir clar i no participar en marejar la perdiu.

Potser ha arribat l'hora de convidar a les taules de reflexió turística a més gent que les patronals habituals. El futur l'escriuran aquells que estan innovant en qualitat, que entenen que només sobreviurem si ens diferenciam en qualitat. Que comprenen que a Menorca la conservació és una valor afegit i no un entrebanc turístic.

Les dades ja publicades del mes de juny mostren que ha vingut més gent que l'any passat. El turisme nacional ha compensat amb escreix la pèrdua del turisme massiu. L'enrenou no té altre fonament que la cita electoral propera. Centrem idò les energies a valorar amb objectivitat quines tendències li convenen a l'Illa i actuem en conseqüència.