TW

Quan fem una fotografia, som còmplices d’allò que hem considerat com a digne de ser fotografiat, inclòs el dolor o l’ infortuni. Una vegada acabat el fet, l’esdeveniment, que ha tingut lloc en un temps i un espai, la fotografia romandrà. Mentre persones reals estan matant-se entre elles o matant-ne d’altres, el fotògraf guaita darrere la càmera per crear un petit fragment que tindrà vida pròpia. Amb el terme «denúncia» ens referim bàsicament a la publicació (acte de fer públic) l’estat irregular, il·legal o inconvenient de qualque cosa, evidenciant una problemàtica d’interès social.

Al peu del canó, idò, quan els esdeveniments de la vida es fan notícia: un acte rellevant sociopolític, cultural, esportiu; un accident, un cap de fibló, una guerra... El fotògraf hi ha de ser, la seva fotografia pot confirmar o desmentir un relat. Ara bé, la foto forma part del relat i, per tant, de la subjectivitat intrínseca a l’elaboració del text. No tot és clarament objectiu en la tasca del fotoperiodista, però pot ser fonamental per obrir la consciència social. Les imatges que mobilitzen la consciència estan lligades a la situació històrica de cada moment. Si són molt generals, tindran menys probabilitats d’eficàcia. Una fotografia que evidencia crueltats comeses només provocarà la reacció de l’opinió pública dins un context adequat.

Noticias relacionadas

A banda d’aquesta divagació, hem de felicitar Javier Coll, que durant més de quaranta anys ha exercit la seva professió a MENORCA «Es Diari» i prest rebrà un dels premis Ramon Llull d’enguany. El govern de les Illes Balears li’n farà lliurament dia 1 de març, diada festiva de les Illes. Fa anys que conec en Javier i sé de la dedicació que ha esmerçat en la feina. Davant la càmera, ahir analògica, digital avui, ha recollit, per deixar-ne constància, tant allò que agrada com el que pot disgustar, però que és. Qüestió ontològica? En part, només.

Hanna Arendt, comentant el llibre de Karl Mannheim «Utopia i ideologia» (1930), advertia que allò que se genera en el món real no pot convertir-se de cop i volta en la gènesi del sentit. Quan la filosofia parla de l’existència, se sol referir no a la vida quotidiana, sinó als moments únics i comptats en què experimentam la nostra autèntica condició i reconeixem la incertesa de la nostra situació humana. La sociologia aspira, en canvi, a comprendre allò no quotidià com a cosa inherent a la vida quotidiana. Javier és, més tost, sociòleg.