TW

Mentre l’Àrea de Salut de Menorca es nega a facilitar una informació estadística tan bàsica com el percentatge d’ingressats a l’hospital que estan vacunats, ahir ens sorpreníem en veure aquesta dada publicada a les pàgines del «Diario de Ibiza». Resulta que l’Àrea de Salut de les Pitiüses no té inconvenient a facilitar les xifres que a Menorca s’amaguen, i ho fa donant els detalls no només del seu hospital, Can Misses, sinó també del Mateu Orfila.

Així és com llegint la premsa eivissenca podem saber que dels ingressats que hi havia a l’UCI del nostre hospital el dia 10 de gener cap tenia la pauta completa de vacunació i que de cada mil no vacunats que hi ha a Menorca un acaba en estat crític per la covid, una taxa molt més alta que la dels sí vacunats.

Noticias relacionadas

L’obscurantisme del Govern quan se li demana certa informació se sol justificar dient que «no volem donar xifres que després es tergiversen» o «són informacions confidencials». Però si el que pretenen és transmetre un missatge de confiança a la ciutadania en temes com, per exemple, l’eficàcia de la vacuna, aconsegueixen just el contrari.

Aquests dies també són molts els lectors que alerten que alguna cosa no quadra en les xifres de casos actius que facilita la Conselleria. I tenen raó: si fos cert que a Menorca hi ha 4.495 persones en seguiment per Atenció Primària en aquest moment voldria dir que no s’ha donat cap alta des del dia de Nadal, fins i tot dels casos lleus.

Aquesta sisena onada ha batut tots els rècords de contagis i això ha fet perdre el control d’uns indicadors que fins ara eren fonamentals per fer el seguiment de la malaltia i el seu abast. En aquest moment ja
no ens podem fiar ni del nombre de positius que es comuniquen cada dia perquè s’han deixat de fer proves exhaustives. Era això el que pretenia Pedro Sánchez quan va dir que s’acabaria gestionant la covid igual que la grip? Que deixaríem de tenir una informació fiable?