TW

Qui de nosaltres, ciutadellencs d’una certa edat, no té una fotografia festiva amb els amics a la plaça de Sant Antoni un dia 17  de gener? Aquell dia, n’Hernando en feia unes quantes que després passaven a l’àlbum familiar. La plaça era el punt neuràlgic de la diada (el que em digui que diada és una paraula «forastera» li diré que ja s’emprava el 1653). Allà es muntava un mercat de dàtils i garballons que ens volia recordar l’eremita, i taronges que ens deia que érem al mes de gener, quan els tarongers i llimoners van a les totes. El mercat antic no era tant un negoci com un símbol.

Noticias relacionadas

Cap al 1982 hi vam participar per primera vegada amb el Col·lectiu Folklòric: vam muntar una exposició d’eines del camp al pati de l’hospital per celebrar la sortida del quadern d’Antoni Bonet i van treure una parada dels deu Quaderns de Folklore que fins llavors havíem editat. Des de llavors, cada any, els Quaderns han comparegut a la plaça. La darrera vegada amb cent-trenta nombres editats. Per a nosaltres, el dia suposa una bona empenta, ja que, a més de les novetats, tenen sortida nombres antics. Per altra banda, la sortida ens permet conversar amb els seguidors de la col·lecció, completar col·leccions, etc. Fa uns anys, no sé quants, l’Ajuntament va muntar una fira comercial a la Contramurada, una fira que no té res a veure amb la festa, però que serveix per crear un punt d’interès. A la fira venen estands de Menorca, però sobretot de fora: de Mallorca i Catalunya. Des del primer any de la fira, l’afluència de persones al tradicional mercat de Sant Antoni va minvar. Com que la fira es troba en el camí al mercat, en molts casos el passeig acaba al cap de cantó del carrer Martorell. Sempre he pensat que s’ha de compatibilitzar el mercat tradicional amb una fira moderna, i que la prioritat hauria de ser el mercat tradicional.

L’any passat es van suspendre fira i mercat a causa de la covid. Enguany s’ha suspès el mercat tradicional però s’ha recuperat la fira moderna. Ha estat una decisió també marcada per la situació sanitària, encara que es mal d’entendre que una cosa sí i l’altra no. El mateix control de l’accés de persones segons la cabuda de l’espai s’hauria pogut fer als dos indrets. Les mateixes mesures sanitàries s’haurien pogut mantenir. Fins i tot es podria haver cercat una disposició més espaiosa. Com que la decisió es va prendre pocs dies abans de la festa, i bastants amics ens demanaven «que sortireu enguany?», vam demanar a l’Ajuntament per treure la parada de Quaderns de Folklore a la Contramurada, a la fira moderna. La resposta va ser que havíem fet la petició fora de termini i que, en tot cas, a la Contramurada no hi havia lloc disponible. Aquests són els motius pels quals el Quaderns de Folklore no han estat presents per segon any consecutiu per Sant Antoni. Esperem que el 2023 ens poguem tornar a veure.