TW

Qui té la son fràgil sap com és de fàcil despertar-se amb qualsevol renou, un cotxe que passa de matinada, dos moixos que es barallen o fins i tot la cisterna del vàter d’un vesí. A Itàlia un matrimoni ha aconseguit que la Justícia els indemnitzi perquè al pis del costat van decidir posar el bany paret per paret amb el seu llit, i així era impossible dormir.

A Menorca vivíem plàcidament en un somni on érem l’illa balear líder en projectes d’energia renovable, el territori més compromès en la descarbonització, qui abans acabarà amb les emissions contaminants... però les dades de producció d’electricitat del 2021 ens han fet despertar de cop d’aquesta fantasia per recordar-nos la realitat d’avui. Resulta que al darrer any no només no s’ha avançat en la generació d’energies netes sinó que hem retrocedit. Només el 2,7 per cent té un origen renovable i la resta depèn del dièsel i el gas.

Noticias relacionadas

Fa anys que s’anuncien nous projectes d’energia verda i Menorca s’ha penjat l’etiqueta d’illa pionera en la transició ecològica, però no s’ha començat encara a construir cap nou parc fotovoltaic i els molins de Milà agonitzen en el final de la seva vida útil. Fins i tot plantes solars ja construïdes com la de l’aeroport no s’han pogut posar en marxa quan més falta feien, en la temporada turística, per problemes burocràtics. Tramitacions interminables que també afecten els projectes en sòl rústic, atès que no s’ha aprovat encara el Pla Territorial que havia de simplificar la paperassa, unides a dificultats de finançament, pujada de costos i retards en el lliurament de materials.

Una vegada més han estat les famílies i les petites empreses qui han donat exemple a l’administració i als grans inversors de com fer les coses. Ells sí que han anat per feina i han avançat en les instal·lacions d’autoconsum. Ara toca moure fitxa a l’altra part.