TW

Durant aquesta setmana que avui comença, es compliran dos mesos d’ençà la consagració de la humanitat, sobretot Rússia i Ucraïna, a l’Immaculat Cor de Maria.

El papa Francesc va presidir aquest acte solemne a la Basílica de Sant Pere el dia de l’Anunciació del Senyor (25 de març), en el marc d’una celebració del sagrament de la penitència. És interessant rellegir de nou l’oració recitada pel Sant Pare per a aquesta consagració, especialment ara que ens trobem en ple Mes de Maria i la guerra d’agressió que està assolant Ucraïna segueix sense aturar. El text està ple d’idees que poden conduir-nos amb tota facilitat a la pregària. En concret, avui m’agradaria fixar-me amb aquest passatge: «Tu saps com desfer els embulls del nostre cor i els nusos del nostre temps. Posem la teva confiança en tu. Estem segurs que tu, sobretot en aquests moments de prova, no menysprees les nostres súpliques i vens a ajudar-nos».

És ben coneguda la devoció del papa Francesc per la Mare de Déu que desfà nusos: una advocació mariana que té el seu origen en el quadre Maria Knotenlöserin, pintat cap al 1700 per l’artista barroc Johann Georg Melchior Schmidtner i emplaçat a dia d’avui en una església romànica de la ciutat bavaresa d’Augsburg. Podem observar-hi la Verge Maria il·luminada per l’Esperit Sant i rodejada d’àngels. Amb el peu trepitja el cap de la serp, que simbolitza el Maligne (Ap 12,9), i amb les mans va desfent els nusos d’una cinta que sostenen dos àngels. A la part inferior del quadre, l’arcàngel sant Rafel guia el jove Tobies en el seu llarg camí per a trobar esposa (Tb 5,4-12,22).

Noticias relacionadas

M’agrada contemplar aquesta imatge i pensar que la cinta és la meva vida: una successió de nusos que he d’anar desfent amb l’ajuda de la Mare de Déu. No es tracta d’una professió de pessimisme, sinó de reconèixer que els problemes i les contrarietats formen part de la nostra existència quotidiana. La vida és una lluita diària i pensar que hem d’enfrontar-nos-hi en solitud podria conduir-nos fàcilment al desànim. Ara bé, el testimoni de Maria ens demostra precisament que «per a Déu no hi ha res impossible» (Lc 1,37). Certament, si el Fill de Déu s’encarnà de les entranyes d’una verge, hem de confiar en què la Mare de Déu, que també és Seu de la Saviesa, sabrà desfer els embulls del nostre cor i els nusos del nostre temps.

LA IMATGE de Maria Knotenlöserin constitueix també un bon pretext per a meditar la llegenda del nus gordià. Quan Alexandre el Gran es dirigia a conquerir l’Imperi Persa, l’any 333 a. C., passà per Frígia (Anatòlia) i s’hagué d’enfrontar al dilema de desfer el nus aparentment indeslligable que molts anys abans havia fet el rei Gordios en apoderar-se de la ciutat. El cèlebre militar macedoni va desembeinar l’espasa, va tallar el nus i va afirmar: «és el mateix tallar-lo que deslligar-lo».

Alexandre el Gran simbolitza amb tota eloqüència els poders del món: està disposat a tot -àdhuc a emprar la violència- per aconseguir allò que desitja. Per tant, quan se li planteja un problema com el nus gordià, la seva decisió és fer-lo desaparèixer amb un cop d’espasa. D’aquesta manera, la força guanya la intel·ligència. En canvi, la Verge Maria és capaç de desfer el nus amb les seves mans santíssimes perquè ha cedit a Déu tot el seu Cor Immaculat (Lc 2,19). Així, la Mare de Déu no fa desaparèixer el problema —com feu Alexandre el Gran amb un cop d’espasa—, sinó que troba la seva solució: el nus es desfà perquè, com hem vist, «per a Déu no hi ha res impossible» (Lc 1,37).

Davant una tragèdia terrible com la Guerra d’Ucraïna, és fàcil caure en la temptació de creure’ns entesos en geopolítica i pontificar sense aturador sobre les intencions de Vladimir Putin o sobre les sancions de la Unió Europea. Des del meu punt de vista, però, no crec que trobem Déu ni al Kremlin ni a les oficines governamentals de Brussel·les, sinó al costat de totes les persones que estan morint des de fa dos mesos -també els soldats russos- i que han hagut de fugir corrents de ca seva. Posem les seves vides, juntament amb les nostres, a les mans de la Mare de Déu, perquè només Ella sap com desfer els embulls del nostre cor i els nusos del nostre temps.