TW

Aquest diumenge, alguns representats de la diòcesi -tres laics i l’Administrador diocesà- participen a Madrid de l’Assemblea on s’exposen els resultats de les diferents diòcesis espanyoles -resultats fruits de diversos qüestionaris- referent a l’interès que viu el Papa per aconseguir que l’Església sigui cada dia més una Església Sinodal, una Església en participació de tots. Després d’aquesta trobada hi haurà trobades continentals i, finalment, una trobada universal on el papa Francesc, havent escoltat a tots, assumirà el compromís de presentar orientacions pertinents per aconseguir aquest objectiu. Crec que és bo avui, donar a conèixer, sols algunes aportacions que hem fet els 45 grups que ens hem reunit amb aquesta intenció. Com se’ns ha dit, prest podrem tenir a mà les conclusions que redactaran a favor de la diòcesi el grup de persones responsables d’aquest afer. Avui, tan sols, us avanç alguns apunts que per a mi són importants i que vaig retenir el dia que se’ns va presentar el resum de tots els 45 grups en una Assemblea diocesana que vam viure el 30 d’abril.

Personalment vaig acollir, sobretot, que els cristians de la nostra diòcesi:

- Hem de valorar i facilitar la presència de la dona a l’Església en càrrecs de responsabilitat.

- Hem d’evitar la clericalització i accentuar la responsabilitat dels laics.

- Hem d’assumir el repte d’acompanyar i animar els joves a que s’integrin activament a la comunitat.

- Hem d’optar per a viure una litúrgia més senzilla i més participada.

- Tot i essent l’Eucaristia la nostra celebració essencial i que necessita una preparació prèvia,    hem de viure, també, celebracions de la Paraula i ens    convé trobar-nos a favor de la formació i del diàleg.   

- Hem de creure, i amb goig, que també l’Esperit actua fora de l’Església.

Noticias relacionadas

- Hem de comprometre’ns a ser una Església de portes obertes i en la porta oberta.

- Hem de reconèixer que front la realitat dels migrants i estrangers que viuen entre nosaltres, ens hem d’obrir a la seva cultura i llengua per a facilitar la seva integració real i acollir la seva riquesa.

- Hem d’escoltar els col·lectius que reclamem per part de l’Església més proximitat i una orientació positiva: diversitat de gènere, divorciats i tornats a casar...

- Hem de millorar la vida dels diversos Consells (Parroquials, Arxiprestals, Diocesans...), a fi d’aconseguir que siguin més participatius i no sols acollidors d’informació.

- Hem d’anunciar la fe amb coratge i respecte i hem de ser capaços de donar raó de la nostra fe. A més de ser una Església celebrativa i caritativa, hem de ser Església missionera.

- Hem de donar peu a la participació real de tots cuidant i i facilitant diversos ministeris laïcals, convidant a assumir, també, diversos compromisos a dins i fora de l’Església. Jesús ha de ser el nostre referent.

- Hem de cuidar i viure molt especialment la Pastoral vocacional en els diversos àmbits.

- Hem de sospesar la presència que han dut i duen a terme entre nosaltres les religioses i els religiosos, potenciant la seva presència, col·laborant mútuament, i accentuant la importància dels Col·legis de l’Església i els seus objectius.

Us he ofert un avanç i des de el que vaig recollir personalment. A l’espera estem del document final que elaboren els responsables i d’una manera objectiva.