TW

Estava prevista la mateixa xerrada sobre contaminació lumínica en tres llocs diferents, as Mercadal, Ferreries i Sant Lluís. Les xerrades eren per donar visibilitat a un objectiu més profund i operatiu: fer un estudi de l’enllumenat públic a fi de reduir al mínim possible la seva lluminositat respectant la normativa vigent. Normativa que segur podria ser diferent, per exemple les autopistes a Alemanya no estan il·luminades, no, no ho estan, ho sabien? Fa falta que estiguin il·luminades totes les rotondes del nostre país? Hi ha poblacions a França que tanquen les llums per la nit, per exemple entre les 24 i 5 hores de la matinada. Es pot fer això? Doncs sembla ser que hi ha països que tenen un altre criteri d’il·luminació.

Però l’estudi que es persegueix fer aquí és calibrar la reducció al mínim que marca la normativa vigent en el nostre país, que és molt més ostentosa lumínicament parlant, en un dels nostres municipis. L’estalvi que segurament comportaria compensaria la despesa en l’estudi preliminar. Com a dada d’interès només dir que aquest estudi fet a la ciutat de Lleida va suposar un estalvi energètic del 33 per cent, que vol dir un estalvi econòmic del 33 per cent i un estalvi en contaminació també del 33 per cent. I menys focos lluminosos també vol dir menys insectes atrapats agònicament…

Aquest estudi requereix d’una subvenció. S’aconseguirà i es faran les xerrades per explicar que amb menys lluminositat nocturna salvarem els insectes i contemplarem millor les estrelles. (Un somriure de complicitat, per favor).