TW

Cercant les noves publicacions que ens regalarà Sant Jordi, he trobat «1.111 Llamps i pestes. Diccionari d’insults, exageracions, flastomies, metàfores, locucions, mofes i frases fetes despectives i de no dir». El recull d’Antoni Rodríguez arreplega rondalles i documents carregats d’història i amb molta força, frases antigues i d’altres absurdes però plenes de sentit, de les que es fan presents a l’oralitat actual. El llibre es presentarà a Mallorca i el seu títol ja ho diu tot.

Tot d’una, em pensava que es referia a la política actual, un sac de populismes i extremismes que s’allunyen -cada vegada més- de les preocupacions quotidianes de la gent. I si abans era necessari que el debat del Congrés o del Parlament, fins i tot el dels salons de plens més propers, connectés amb les necessitats i les inquietuds de la ciutadania, ara és urgent per garantir una democràcia saludable.

Noticias relacionadas

Que el vot populista de la dreta radical en les eleccions al Parlament Europeu hagi passat del 8 al 25 per cent en els darrers deu anys és una mala revelació. Desemboca en polítiques que reverteixen valors fonamentals. Creixen els moviments que normalitzen la corrupció, les notícies falses, les autoritàries, i que alimenten l’odi. Només cal veure com Donald Trump ens trasllada a les clavegueres del segle passat.

La curiositat empeny a obrir el llibre. I Les pestes i els llamps de la política actual, són una pràctica ben allunyada del que hauria de ser la democràcia.