TW

Caritas Menorca és un recurs fonamental per a les persones vulnerables de la nostra illa. Aquesta setmana ha presentat la memòria 2023, on destaca especialment els reptes relacionats amb l’habitatge. Un dels aspectes més rellevants de la informació que va publicar Es Diari és l’Atenció a Persones Sense Llar. El Servei ha concedit 54.500 euros en ajuts al lloguer, i el 40% de les persones ateses tenen menys de 35 anys. L’accés a una vivenda digna és el problema més greu.

El punt més destacat que reflecteix el document és que durant el 2023, Caritas ha atès un total de 1.863 persones, una xifra que posa de manifest la importància del seu treball en la comunitat.

Creu Roja

Pendents del tancament de la memòria de Creu Roja amb clau Menorca, aquesta mateixa setmana hem conegut, a través de l’Ajuntament de Maó, que l’any passat l’assemblea local va realitzar prop de 22.678 intervencions.

Destaquen l’atenció a persones en situació d’extrema vulnerabilitat. Prop de 750 han rebut atenció social i ajudes per cobrir necessitats bàsiques (aliments, productes bàsics i lots d’higiene personal) i més de 145 famílies amb infants al seu càrrec han estat ateses.

Per altra banda, l’àrea d’ocupació ha ajudat 125 persones a apropar-se al mercat laboral millorant les seves competències professionals. Hi podem sumar    més de 260 persones majors que han participat en tallers a Maó i es Castell o han rebut suport, assistència i companyia per part del voluntariat per evitar la solitud no desitjada.

«La Beyoncé de Menorca»

Maria Iguazo, també és una persona vulnerable. En una situació complexa i controvertida, la «Beyoncé de Menorca» ha captat l’atenció del públic i els mitjans de comunicació nacionals amb la seva història d’ocupació il·legal d’un xalet de luxe. El seu vídeo s’ha fet viral, on presumeix d’una situació que qüestiona el sistema legal a Espanya.

Noticias relacionadas

Les notícies que es caricaturitzen o es presenten d’una manera més impactant sovint aconsegueixen captar l’atenció de la ciutadania. La condició planteja preguntes sobre els drets dels propietaris i els límits de la llei en aquests casos,  però -sobretot- genera neguit envers la situació familiar. Maria és mare de 5 fills, cobra la renda mínima vital per mantenir-los, i està segura que no la poden desallotjar de l’immoble amb aquest número de menors a càrrec.

Entredit tot el sistema

I vistes les informacions d’aquesta setmana, sembla important recalcar que les ajudes socials no es concedeixen a la lleugera.

És comprensible que aquestes situacions generin desconfiança i debat. No obstant això, també és important recordar que la majoria de les persones que reben ajuts ho fan de manera legítima i necessària.

Els serveis socials realitzen una avaluació exhaustiva de la situació de cada persona o família abans d’atorgar suports. Aquest procés inclou una anàlisi dels recursos propis, les necessitats i altres factors rellevants.

Mantenen un equilibri entre la protecció social i la prevenció de l’abús.

La situació de l’ocupa Beyoncé ha posat de manifest la difícil situació que viuen els seus fills. Són els qui vertaderament necessiten ajuda, i aquesta, va molt més enllà d’una casa on viure.