TW
0


Aquesta setmana al suplement "Xoc" ens volem fer ressò de l'informe de Seguiment de l'Educació per a Tots 2010, que ha fet públic la UNESCO aquest mes de gener, un informe que cada any realitza un equip independent, amb la intenció d'avaluar els progressos fets cap a l'assoliment dels sis objectius fixats l'any 2000 en relació a l'educació universal, i que van signar més de 160 països d'arreu del món.
Dades positives
L'informe 2010, que duu per títol "Arribar als marginats", presenta i analitza alguns dels avenços més espectaculars aconseguits en aquests darrers deu anys. Per exemple, des de l'any 1999 el nombre d'infants sense escolaritzar ha disminuït en 33 milions a tot el món, a la vegada que ha augmentat el nombre de fillets i filletes que aconsegueixen acabar els estudis primaris. Als països de l'Àfrica subsahariana, diu l'informe, l'escolarització ha augmentat a un ritme cinc vegades més ràpid que en la dècada dels anys noranta. Als països d'Àsia Occidental, el nombre d'infants sense escolaritzar també ha disminuït pràcticament a la meitat, degut, sense dubte, a les mesures preses per a l'escolarització de les filletes. Només entre els anys 2001 i 2003, a l'Índia, el nombre d'infants que no van a escola es va reduir en 15 milions.
Aquestes dades positives, tanmateix, es presenten quan encara hi ha al nostre planeta milions i milions d'infants sense escolaritzar. "Arribar als marginats" adverteix que la desacceleració del creixement econòmic, juntament amb l'augment de la pobresa i les pressions que es fan als pressupostos dels països, poden frenar i fins i tot anul·lar els progressos aconseguits en la darrera dècada pel que fa a l'educació.
Dades negatives
Quan queden menys de cinc anys per al 2015, data límit marcada per aconseguir l'Educació per a Tots, són molts els països que no aconseguiran els objectius que es van acordar l'any 2000. Entre els indicadors que representen un motiu d'inquietud, l'informe de la UNESCO destaca per exemple que si continuen les tendències actuals, l'any 2015 hi haurà encara sense escolaritzar uns 56 milions d'infants en edat d'anar a l'escola Primària; Per la seva banda, a dia d'avui, hi ha 72 milions d'adolescents sense escolaritzar arreu del món.
Altres motius d'inquietuds són, que les filletes representen el 54 per cent del total d'infants sense escolaritzar; o que es necessitaran més de deu milions de docents de més, per assolir l'objectiu de l'educació Primària universal.
Pel que fa als adults, l'informe assenyala que han estat molt petites les passes fetes per reduir l'analfabetisme d'aquests. Encara hi ha 759 milions de persones adultes al món que no saben ni llegir ni escriure; dos terços d'aquest 759 milions són dones.
La malnutrició infantil és un altre motiu d'alarma, representa un obstacle important per a l'educació. Hi ha arreu del món 178 milions de menors de 5 anys que pateixen malnutrició; una xifra que va en augment.
Més enllà de les mesures que hagin de prendre els nostres dirigents, l'informe de la UNESCO ens convida a valorar, posem per cas des de Menorca, el privilegi de tenir mestres i professors i de poder, cada dia, assistir a classe.