TW
0

FITXA
Em dic Jordi Murillo, vaig néixer a Barcelona el 1978 i fa 5 anys que resideixo a Ciutadella. La vida em va portar a Menorca i, curiosament, vaig arribar amb el vaixell que porta el meu cognom, el "Murillo" de la Trasmediterránea. No coneixia l'Illa de res, va ser una escala casual a través d'un amic meu de la infància. Sóc membre del col·lectiu 25 hombres i impulsor del moviment Ctrl + Z. La meva feina té a veure amb el que més m'agrada en aquest món, l'art i la cultura.
Teniu més informació a: http://ctrlz-menorca.blogspot.com/ i http://25hombres.blogspot.com/

Què és Ctrl + Z?
És un col·lectiu dedicat a la producció i desenvolupament de projectes artístics i culturals, en especial projectes relacionats amb l'àmbit social. Fou fundat per Enric Fortaner, Julieta Oriola i jo mateix. Ctrl + Z pretén duu a la pràctica les idees que puguin afavorir l'interès per l'art i la cultura. En aquest sentit, disposam d'una xarxa d'intercanvi entre artistes i entitats culturals de l'Illa.

Ctrl + Z cerca la interactivitat?
Sí, vàries entitats i col·lectius hem decidit ajuntar esforços per tal de difondre la cultura i l'art entre la societat menorquina. En un moment en què no és costum recolzar les manifestacions culturals, i sobretot les que es surten del normal, nosaltres apostem per l'educació, perquè la gent s'acostumi a consumir art. L'altre dia li comentava a la regidora Maite Salord que, des del meu punt de vista, el model turístic de Menorca ja s'ha esgotat. Sols dura al voltant de quatre mesos, i açò si tenim sort i fa bon temps. Ens hem d'adonar que la combinació de platja i paella ja no funciona. Per què no pot ser Menorca l'illa de l'art i la cultura? Hauríem d'aprofitar tot el potencial que tenim.

Quins espais abracen?
Ctrl + Z té dues vessants. Una, la que desenvolupa el col·lectiu amb els voluntaris de Menorca –conformat per quasi 70 persones–, i l'altra, la que duu a terme amb les institucions. Hem presentat propostes per al Casino 17 de Gener, com la recent celebrada Gala Noves Visions o per a l'Ajuntament de Ciutadella, entre d'altres. A Menorca el que millor funciona és el boca orella i per sort tot és una cadena.

Però Ctrl + Z no és la funció informàtica de tornar enrere? Aquí hi ha quelcom que no em quadra...
Ctrl + Z és desfer un error i nosaltres el volem desfer en el bon sentit de la paraula. A nivell cultural n'hi ha molts com la manca d'infraestructures, d'ajudes, d'educació o l'elevat cost que implica portar propostes de fora cap a l'Illa pel sobrecost de la insularitat. Per acostumar la gent a la cultura s'han d'implicar els artistes, les institucions i els gestors culturals. No pot ser que Menorca continuï al respecte amb una mentalitat dels anys 70. El turista ja no vol un Cala en Blanes de plàstic, ara se'n va amb la seva família pel mateix preu a Malibú.

Què en pensa del teatre tancat de Ciutadella?
M'al·lucina tant o igual que el que hi hagi un Casal de Joves des de fa realment poc i que aquest s'obrís per la lluita i la constància d'una sèrie de persones. També em sembla increïble que no hi hagi un Centre Cívic a on puguis llogar el teu local d'assaig. Fins i tot qualsevol poble perdut de Múrcia compta amb un certamen de vídeo-art o amb un festival de música experimental. Les institucions es dediquen a barallar-se entre elles i haurien de fer més.

Giravolt de caire polític: Jaume Matas diu a una entrevista de televisió autonòmica que el jutge Castro li té mania.
Ni idea. Fa 5 anys que no miro la "tele", no estic al dia de l'actualitat i menys de la política.

Així és més feliç?
Més que feliç, del que es tracta és d'emprar l'energia en coses que jo puc controlar. És una espècie d'economització de l'energia per fer feliços els altres i construir quelcom productiu. A més els mitjans de comunicació estan controlats per empreses corporatives que cerquen que mirem un Madrid-Barça abans d'assabentar-nos del que passa al costat de casa nostra.

Acabi la frase: Facebook és...
Un gegantesc i enganyós instrument del sistema. Vaig estar al Facebook durant una temporada, però em vaig donar de baixa perquè em llevava molt de temps. Jo som fotògraf, escriptor i dissenyador gràfic, a més per la meva feina gestiono varis blocs, faig ràdio art, etcètera. Massa feina per estar a la xarxa social. El més fort és que molta gent creu realment que si no està al Facebook no és ningú. A més, fa poc he descobert que no he llegit Suzuki i açò és intolerable, m'estimo més dedicar el temps a la lectura.

"A Cor Obert" acaba aquí. Gràcies per les seves respostes. Quin és el seu somni?
Que es compleixen tots els somnis de totes les bones persones.