TW
0

D'entre totes les informacions que hem vist, escoltat i llegit aquesta setmana, a la redacció de "Xoc" ens ha cridat molt l'atenció una notícia que ens arriba des de l'Argentina i que diu que el Ministeri d'Educació d'aquest país proposa a la comunitat educativa veure el mundial de futbol de Sud-àfrica 2010 a les escoles amb finalitats pedagògiques. Així, segons les recomanacions del Ministeri, els alumnes de primària i secundària podran veure els partits que jugui la selecció argentina a les aules, com una matèria més de classe.
Açò s'entén en el context d'un país de 40 milions d'habitants on el futbol és una autèntica gran passió popular que com veim, va més enllà dels estadis per formar part de la vida quotidiana de tots els habitants de totes les edats.
Deia Alberto Sileoni, ministre d'Educació argentí, que "la Copa del Món de futbol és un fet cultural molt important, una festa, i pot tenir un gran efecte pedagògic". Si bé és cert que Sileoni no pot decidir sobre el tarannà de les escoles provincials, ha aconsellat als seus governs que autoritzin la utilització didàctica dels partits. Segons el ministre veure els partits a les escoles significarà invertir dues hores de classe de tota la jornada lectiva, mentre que d'altra manera, i sabent del cert que els alumnes faltaran a classe els dies que jugui la seva selecció, es perdria la jornada lectiva sencera. És per tant una mesura que pretén combatre l'absentisme i que s'aprofitarà per aprofundir en altres aspectes de tipus cultural.
El ministre Sileoni afegia que negar la possibilitat que es vegin els partits de la selecció a les escoles seria negar una realitat. Si es té en compte que es veuran pràcticament a totes les oficines i dependències públiques, és bastant lògic que es vegin també a les escoles.
Material didàctic
Justificant i reforçant la decisió, el Ministeri d'Educació d'Argentina prepara un material didàctic per a l'ocasió, que ajudarà els docents a fer feina amb els alumnes. La idea és tractar aspectes culturals, geogràfics i literaris relacionats amb el Mundial de futbol. Diuen que serà una bona ocasió per a tractar per exemple, la història de Sud-àfrica, i amb ella, el tema de l'apartheid i de la lluita contra la discriminació.
Els alumnes argentins aprendran segurament a exclamar "laduma!", una paraula zulú que literalment significa "trona" del verb tronar, i que a Sud-àfrica és l'equivalent al crit de "goool!".
L'equip de la selecció argentina que forma part del grup B, entrenada pel mític Diego Armando Maradona, debutarà en el Mundial dia 12 de juny contra Nigèria. Dia 12 és dissabte i no hi ha escola i per tant, no suposarà cap trasbals acadèmic. Serà contra Corea del Sud, dijous dia 17, que els alumnes vegin futbol des d'escola. I també el dimarts dia 22, quan s'acabarà per a Argentina la primera volta, en un partit que disputarà contra Grècia.