TW
0

La cultura i el Patrimoni de Menorca viatja a Chicago. Ho farà el proper dia 9 de setembre amb l'estrena de l'obra "Menorca" al 16th Street Theater. La notícia no aniria més enllà si no fos perquè l'impulsor i guionista del muntatge, Robert Koon, s'ha inspirat en el jaciment arqueològic de Sanitja. "L'escriptor va ser alumne nostre l'any 2006", explica Fernando Contreras, director de l'Ecomuseu Cap de Cavalleria. Llavors, continua, "ja destacava la seva passió arqueològica i comentava la bellesa dels paisatges menorquins".

Història d'un exalumne
En aquella ocasió, Koon tingué l'oportunitat de compartir amb l'equip professional d'arqueòlegs, -els seus mestres al llarg dels cursos d'aprenentatge i investigació que l'Ecomuseu ofereix a Sanitja cada estiu- la seva afició per les lletres. Sis anys després el dramaturg nord-americà duu als escenaris de Chicago "Menorca", protagonitzada per Kirsten D'Aurelio. L'actriu interpreta "Ollie", una basca que emprèn camí cap a València per tal d'estudiar arqueologia. Des d'allà diferents circumstàncies de la seva vida la portaran a la nostra Illa on descobreix una necròpolis. Un fet que es connecta amb la recerca de la identitat d'una dona fora de lloc.

Kirsten D'Aurelio visità fa uns dies les instal·lacions de l'Ecomuseu així com el jaciment on es succeeixen els cursos de formació per a estudiants. Senyala Contreras com l'actriu arribà "una mica perduda" en relació a la veritable tasca arqueològica. D'Aurelio aprofundí en la mida del possible en les diferents explicacions dels professionals per tal de fer més creïble el seu paper d'arqueòloga, fins el punt que va aprendre a identificar el sexe d'un esquelet en funció de les estructures de la pelvis i el crani.

Per part de l'Ecomuseu, els investigadors es mostren més que satisfets amb un projecte teatral que sens dubte "portarà el nom de Menorca i de la seva cultura a l'altra banda de l'Atlàntic". "Com a promoció a nosaltres ja ens va bé, això -salvant les distàncies- és com el Mundial de futbol que ha posat a Espanya en el mapa dels nord-americans. Doncs ara Menorca fa una passa més perquè els Estats Units se n'adonin que també existim i que tenim una gran riquesa cultural", afegeix Contreras.

Kirsten D'Aurelio viatjà també al País Basc per tal d'arrodonir la informació al voltant del seu personatge. Vivències que relata a una bitàcola virtual i que en el cas de Menorca fa ressò de la bellesa dels paratges de Sanitja i el Far de Cavalleria, la recerca sense èxit de cavalls menorquins pasturant o la visita a la Naveta des Tudons.

"Menorca", dirigida per Ann Filmer i desenvolupada per al Festival de Teatre de William Inge, estarà en cartellera a Chicago fins el proper 16 d'octubre.