TW
0

Abans de les vuit del matí, Antoni Cladera comença la ronda. Vestit de paisà i amb un cotxe sense cap distintiu policial, recorre els voltants dels instituts controlant l'entrada dels prop de mil cinc-cents alumnes de Secundària del poble. Ell és el policia tutor de Ciutadella i de bon dematí i a peu de carrer, la seva primera tasca consisteix en controlar que els joves vagin a classe i que no arribin tard, que no facin campana.

Aquesta labor de prevenir i controlar l'absentisme escolar i de vigilar les hores de pati, és només una de les feines que té encomanades. De fet, des de l'any 2008 treballa conjuntament amb Serveis Socials i Fiscalia de Menors, i amb els centres educatius, i tal com ell mateix ens explica, el seu, és "un servei policial de caràcter preventiu que cerca sempre el benestar de la convivència escolar, controlant les conductes il·lícites o anormals fora dels centres educatius, i dins, sempre que aquests ho sol·liciten". Com a policia tutor s'encarrega de la prevenció i detecció de l'assetjament escolar i del consum de drogues, alcohol i tabac. Coopera en la resolució de conflictes privats, controla i fa el seguiment de mesures judicials i administratives, i de les mesures que marca la disciplina dels centres. I entre altres coses, com per exemple, intervenir davant conductes delictives, agressions i amenaces, des d'una vessant molt més pedagògica, participa en la dinàmica escolar, impartint xerrades a pares i mares, alumnes i claustres, i fent tallers d'educació viària als més petits.

La seva és una feina en xarxa, vol dir que és part d'un engranatge molt més gran on Fiscalia de Menors i Serveis Socials, amb qui es reuneix cada dilluns, hi juguen un paper molt important. Per la seva banda, la relació del policia tutor amb els instituts es fa directament amb els directors o els caps d'estudi. És una relació que els centres valoren de manera molt positiva, tal com ens conta Pere Ferrer, director de l'IES Josep M. Quadrado, que a banda de destacar la funció més pedagògica relacionada amb l'educació viària o amb la redacció conjunta d'un manual de bones pràctiques, explica que "la figura del policia tutor és molt útil i adequada perquè amb la seva autoritat ajuda a resoldre qüestions a les que els propis centres no arribàvem". I afegeix Antoni Cladera parlant d'aquest assumpte, "està clar que noltros no intervendrem mai en casos que els centres poden gestionar per ells mateixos".

És cada dos mesos que a Palma es reuneixen policies tutors, Fiscalia de Menors, Col·legi d'advocats i una representació dels directors dels centres de Primària i de Secundària de les Illes. D'aquestes reunions en va sortir la redacció d'un protocol que és vigent a totes les Balears. En aquest document s'hi recullen les eines repressives que permeten intervenir en casos en els que abans no es podia. La presència dins dels instituts de persones alienes, o el fet de no respectar de manera reiterada la normativa del centre, són dos exemples.

Antoni Cladera és part de la Comissió gestora del Pla de Drogodependència. Està format com a policia tutor, en violència juvenil i en maltractament a menors. Continua la formació amb un curs sobre tribus urbanes. Fa 19 anys que es dedica amb autèntica passió a l'educació viària i des de l'any 2008 té dedicació exclusiva, veient com molts dels joves que ara fan ESO han estat alumnes seus dels tallers. És evident que li agrada la seva especialització i també, sovint, que no pot evitar sentir empatia amb segons quins casos.

Amb els alumnes
Antoni Cladera és la figura de referència per als centres escolars de Ciutadella. A les escoles de Primària hi té una labor sobretot formativa, impartint xerrades i tallers. És als centres de Secundària on les tasques es diversifiquen.

"Els alumnes no t'han de veure ni de poli bo ni de poli dolent. Simplement de policia tutor". Així d'explícit es mostra Antoni Cladera. És evident, que inspirar respecte i certa complicitat a la vegada no resulta fàcil per a tothom. A Ciutadella, la figura de policia tutor s'ha guanyat des del principi aquest reconeixement, mostrant l'autoritat i a la vegada, sensibilitat per tractar els casos. "Quan ens trobam amb casos d'absentisme escolar, per exemple, no els podem fer entrar dins d'un cotxe de policia per dur-los als centres. La imatge és massa dura, massa agressiva. O posem per cas que s'hagi de fer un escorcoll, mai no el farà el policia tutor, sinó agents d'una patrulla, ja que sinó és molt difícil que aquella persona torni a confiar en tu".

Sigui com sigui, Cladera afirma que Ciutadella és un poble tranquil. La majoria d'intervencions que es van dur a terme l'any 2009 directament amb joves van estar relacionades amb l'absentisme escolar. Molt per davall en xifres, trobam actuacions amb persones alienes al centre en horari escolar, i actuacions per comportaments incorrectes.

Aquest curs, les properes xerrades a alumnes que Antoni Cladera té programades van sobre l'ús de les noves tecnologies, els drets, els perill i els delictes que hi estan relacionats. Una proposta molt interessant que des de "Xoc" no ens pensam perdre.