TW
0

Què és la borsa i com influeix en les nostres vides?

Podem descriure la borsa com una part del sistema financer amb el seu principal objectiu, que és posar en contacte les empreses amb necessitats de finançament i els estalviadors amb necessitats d'obtenir un rendiment pels seus estalvis. Per tant canalitza el capital entre aquests dos membres. Aquests rendiments que poden rebre els inversors arriben bàsicament a través de dividends i revalorització del preu de les accions, denominat plusvàlua.

Segur que els alumnes que en el seu moment varen estudiar què era la borsa varen rebre la mateixa definició, però no ens hem d'enganyar, la borsa canvia i sobretot canvia en com ens afecta. En un món tan globalitzat no podem evitar que el mercat ens influeixi d'una de forma positiva o negativa, i algú podria demanar-se, com ens pot influir un mercat d'un altre país, per exemple d'EEUU, a la nostra vida? La resposta és senzilla, no t'influirà de forma directa però sí les decisions que prenen els qui intervenen en el mercat, per exemple, les entitats financeres i els Governs de cada país. Sense anar més enfora, França realitza una vaga més contra el Govern, per la presa de mesures impopulars, però té a veure tot això amb el mercat de la borsa? Sempre trobam una explicació en el mercat, podem trobar senyals al mercat de quasi tot el que passa globalment a l'economia. La borsa intenta anticipar el futur de l'economia. Contínuament els analistes realitzen prediccions futures sobre l'actuació del Banc Central Europeu o la Reserva Federal d'Estats Units en les pròximes reunions, o quins seran els resultats esperats de les empreses en el pròxim trimestre. La borsa reacciona en el moment de produir-se l'acció, és a dir, si en el moment de confirmar les prediccions, el resultat obtingut és molt igual a la previsió, el mercat no variarà, però si hi ha diferència, el mercat reaccionarà de forma positiva o negativa en funció de la conseqüència de l'acció. Tot això ens duu a un terme molt lligat al mercat, el risc.

Tothom coneix els problemes que les empreses, tenen per finançar-se, des de demanar un préstec fins a la renovació d'una línia de crèdit, com també les persones que per demanar finançament mitjançant préstecs hipotecaris o préstecs personals. Vulguem o no, el mercat de la borsa cada vegada és més global i els problemes d'un altre país ens arriben a afectar gràcies a l'avanç de les telecomunicacions.

Una altra dada molt peculiar, aproximadament cada 20 anys hi ha una gran crisi. La gran diferència entre el crack del 29 i la crisi financera actual és la facilitat de contagi que hi ha hagut. El gran avanç de la tecnologia ha facilitat l'intercanvi d'informació i capitals entre diferents mercats.

No ens hem d'oblidar d'una cosa, el mercat de la borsa no és un joc que funcioni a l'atzar, tot té una explicació i quan entram en ella correm un risc, i no ens oblidem de l'especulació.

Cada any els meus alumnes d'administració i finances participen en un joc de borsa que organitza una entitat financera, i cada any els dic que la situació més difícil que es trobaran serà la de vendre quan un té pèrdues i que el darrer cèntim el guanyi l'altre.

Professor de Productes
i Serveis Financers
IES M. Àngels Cardona