TW
0

Dimecres, dia 15 de desembre els alumnes de 5è de primària vàrem sortir d'escola a les 9 perquè teníem una visita al far de Favàritx. Feia fred i vent i vam haver d'esperar uns minuts el bus perquè encara no havia arribat. Per arribar a Favàritx vàrem tardar 30 minuts. En arribar feia molt de vent del nord, quasi no podíem caminar. Tots anàvem ben abrigats: amb jaqueta, capells, guants, bufandes... Just entrar al far vàrem veure en Sebastià, el faroner, i les dues monitores na Júlia i na Begonya.

Primer, amb el faroner, vam entrar a la sala de la maquinària, ens va explicar que des d'aquella sala es controlava tot el funcionament del far. A continuació vam entrar a dues sales més a on hi havia una exposició de la maquinària antiga dels fars: bombetes, fotos, imatges, lents… just acabat de veure-ho tot, vam poder fer-li les preguntes que havíem preparat a classe. Després vam fer dos grups de deu fillets i filletes, el primer va anar a dalt del far per unes escales que feien un poquet de por per alguns, i després l'altre grup, la resta mentrestant berenava. Més tard i per acabar, amb les monitores, vàrem fer un joc sobre la característica dels fars de Menorca, la característica és la forma de fer el llum que cada far té diferent, i dir que no vàrem poder fer la part de plantes i roques perquè feia molt mal temps defora.

Finalment vàrem entrar al bus congelats de fred i un poc salats, però no havíem nedat! A les 12.15 aproximadament vàrem arribar a l'escola.


Entrevista al faroner

Quin any va començar a fer feina al far?
El 1974.

Va conèixer els faroners anteriors?
Sí, els vaig conèixer.

Com era la vida quan hi havia vent de Tramuntana?
Normal perquè havia d'estar tota l'estona dins el far.

Abans que estigués automatitzat, com es feia feina?
Amb dues persones que feien rodar un pes...

Quants fars hi ha a Menorca?
Hi ha set fars , cinc de grans i dos de petits.

Per què els fars fan diferent llum?
Per distingir-los dels altres fars.

A quantes milles arriba la llum del far de Favàritx?
16 milles i arriba a uns 30 km.

Quants metres fa el far de Favàritx?
Fa 30 metres.

Quin any es va construir?
El 20 de setembre del 1922.

Va conèixer els cinc fars grans de Menorca?
Sí, i també hi he estat dins, perquè actualment me n'encarrego d'ells.