TW
0

Dia 6 de desembre de l'any 1912, durant unes excavacions a Tel el Amarna, al sud d'Egipte, el professor de l'Institut Imperial Alemany de Ciències Egípcies de l'Antiguitat, Judwing Borchardt va trobar el bust de Nefertiti. Una peça única, de gran valor arqueològic, que va ser desenterrada en perfectes condicions. Els alemanys la van treure del país i la van exhibir a Berlin en públic per primera vegada l'any 1924, davant l'enfurismament de les autoritats egípcies, que ja llavors en van exigir la seva devolució.

El bust té 3.300 anys d'antiguitat i des de la seva descoberta no ha deixat de ser notícia, i és que la reina Nefertiti, que va viure entre el 1370 i el 1330 a C, és llegendària encara en el present. No només per la seva bellesa, la fama ha arribat fins els nostres dies, sinó sobretot per la seva influència, pel paper polític i religiós fonamental que va tenir durant el seu regnat. Gran Esposa Reial d'Akenaton, els experts destaquen d'aquella època l'art que reflecteix escenes familiars, on la parella reial es mostra en igualtat de condicions, cosa que és excepcional i que ens explica la importància que tenia la reina.

Aquests dies, Nefertiti, torna a prendre protagonisme i és que les autoritats egípcies demanen oficialment recuperar el bust de la reina, que en l'actualitat es troba al Neues Museum de Berlin, després d'haver recorregut diferents museus alemanys al llarg d'aquest darrer segle.

El ministeri de cultura egipci, ha emès un comunicat en el que explica, que la petició s'ha fet a través d'una carta enviada al president de la Fundació del Patrimoni Cultural a Berlin, Hermann Parzjnger, i al Ministeri d'Assumptes Exteriors egipci, per a que l'enviïn primer a l'ambaixada egípcia d'Alemanya, i després a l'alemanya de El Caire. Explicava Zahi Hawas, que és el secretari general del Consell Suprem d'Antiguitats, que la petició oficial es fa emmarcada dins dels esforços que fa el seu govern per recuperar peces úniques que al llarg de la història van ser tretes d'Egipte de manera il·legal.

Estem parlant d'una antiga disputa i es diu que no es tracta ja d'una qüestió jurídica, sinó moral. Fins ara, els responsables dels museus alemanys han ignorat sense complexos les peticions egípcies, i és que Alemanya es fa seu el bust de Nefertiti i no creu que l'hagi de tornar.

Hawas expressava en públic la gratitud d'Egipte a les autoritats alemanyes pels seus esforços a l'hora de cuidar el bust i va mostrar confiança en què des d'Alemanya es col·laborarà amb el retorn de l'estàtua a la seva terra originària.