TW
0

Ha estat més de 300 dies en òrbita i ha donat més de 5.000 voltes a la Terra. El transbordador espacial Discovery de la NASA, és actualment la nau que més missions ha realitzat. En ella hi han viatjat més de 200 astronautes i entre les seves fites destacam per exemple que es va fer servir per llançar el telescopi Hubble, també per posar en òrbita la sonda Ulysses i diversos satèl·lits. Dijous passat es va enlairar per última vegada de Cabo Cañaveral, Florida.

La missió STS-133 és el vol número 39 que realitza el Discovery, i en ell hi viatgen 6 astronautes i un tripulant d'excepció, el Robonaut-2, el primer robot humanoide que es trasllada a l'espai per ajudar la resta d'astronautes en diverses tasques a l'Estació Espacial Internacional (EEI).

L'expectació dijous passat era màxima, perquè la missió ha estat ajornada, des de l'any passat, en múltiples ocasions. La data inicial que estava prevista era setembre de l'any 2010, en un principi ajornada fins dia 1 de novembre, dia en el que també estava previst el llançament de l'Endeavour, un altre dels transbordadors que té la NASA en funcionament. Importants fugues de gas en el tanc principal de la nau van endarrerir el llançament fins el passat dijous quan ja sí, el Discovery es va enlairar davant dels centenars de curiosos que, a una distància prudencial d'uns quants de quilòmetres, es van atracar per veure-ho.

De fet, és habitual que cada llançament d'un transbordador aixequi molta expectativa, i més en l'actualitat, que des de qualsevol indret del món, els podem seguir en directe per internet. En aquesta ocasió, a més, tal com mostra un vídeo penjat al youtube, un grup de privilegiats van poder observar per les finestretes de l'avió en el que viatjaven, que s'havia enlairat de l'aeroport d'Orlando, com el Discovery, en forma de llum brillant seguida d'una densa columna de fum sortia disparat a una velocitat de 28.000 quilòmetres per hora cap a l'òrbita terrestre.

Després d'acoblar-se a l'EEI, en aquesta última missió que ha de durar 11 dies, el Discovery tornarà a la Terra dia 7 de març. Serà la nau que més vols haurà realitzat en la història de la navegació espacial.