TW
0

Els primers mesos de vida són determinants. Diuen els experts, que la intensitat és la protagonista. La intensitat emocional i afectiva, sobretot de la mare, però també dels fills. Els nadons són pura sensibilitat, esponges del que ocorre al seu voltant. Aprenen des del primer moment dels models que tenen i dels estímuls que reben, i és per açò que un ambient d'amor, calma i tranquil·litat els proporciona la seguretat i la confiança idònies per a ben créixer.

Aquest passat mes de febrer han començat les sessions de ioga amb nadons, una iniciativa de l'Equip d'Atenció Primerenca que durarà fins al mes de juny i que congrega cada setmana 13 famílies a Xipell de Ciutadella, que cedeix l'espai. Tal com explica Raquel Morón, professora de ioga especialitzada en criança, que dirigeix les sessions, "són unes trobades per compartir, en un espai tranquil i càlid, de cura personal per als pares i mares juntament amb els seus fills i filles. Un ambient on estimar i gaudir del fet de compartir la vida, al mateix temps que s'interactua amb altres famílies".

El grup el formen 13 infants d'entre 4 i 10 mesos amb les seves mares. Sempre tenint en compte les necessitats i les situacions naturals que es puguin produir amb els bebès (plors, canvis de bolquers, donar pit, son...) la feina que es fa té com a objectiu treballar tant amb les mares com amb els nadons. Els beneficis de la pràctica de ioga són múltiples. La consciència del propi cos és el primer. Encara que n'existeixen molts d'altres, tant físics, com energètics i emocionals.

Un dels objectius de les sessions de ioga amb bebès que recau directament damunt les mares, és ajudar a millorar l'escolta, la paciència, la tolerància i la flexibilitat. Les classes de ioga donen pistes per a reconduir l'estat natural d'alerta, tensa per naturalesa, cap a una actitud d'atenció relaxada. El ioga propicia la regulació de les pròpies emocions i l'eliminació de l'estrès. Des de la calma, des de l'enteniment que qualsevol situació és una oportunitat per aprendre i treure del propi interior els recursos que calen per fer-hi front. Tant per als bebès com per a les seves mares, la feina es fa pensant en el desenvolupament funcional, cognitiu, neurològic, socioafectiu i emocional.

Les classes de ioga que es fan a Xipell tenen quatre parts diferenciades, que tanmateix es poden alternar en funció de l'ambient i les necessitats de cada dia. El ritual de benvinguda s'encarrega de crear l'atmosfera adequada. Llum tènue, sons relaxants, relació amable. Durant la classe, els exercicis que realitzen pròpiament les mares, de respiració, d'estirament, torsió... estan enfocats a enfortir sobretot les parts del cos que s'han vist transformades amb els mesos d'embaràs i el moment del part. Es treballa sobretot amb el sòl pelvià, les lumbars, els malucs, l'abdomen, l'espatlla... donant l'oportunitat d'obrir-se a una consciència corporal, interna, mentre el bebè s'adapta a la postura de la mare. Els exercicis que es realitzen amb els nadons tenen la facultat d'enfortir el seu sistema nerviós i l'immunitari. Massatges de tonificació muscular, mobilització d'articulacions, estirament d'extremitats... exercicis que milloren la qualitat del son, de la respiració i de la digestió. Les sessions inclouen el cant de mantres, aportant tots els beneficis de la vibració de la veu. Així com exercicis de respiració, de visualització i de meditació, que són perfectament compatibles amb donar el pit, o tenir l'infant dormit entre els braços. Sempre hi ha un temps dedicat a la relaxació i la meditació conjunta i en cap moment es perd de vista la intenció de ser i estar, de gaudir del present.

L'ambient de tendresa, de delicadesa, d'amor extrem embolcalla cada trobada d'aquest grup pioner a Ciutadella. Setmana rere setmanes, les famílies participants veuen com els seus fills acaben tan relaxats, que s'adormen, mentre entre els adults neix i es fa forta la complicitat, que permet compartir la pròpia experiència i la dels altres.