TW
0

El Dia Internacional de la Dansa fou instaurat el 1982 per iniciativa del Comitè de Dansa Internacional de l'Institut Internacional del Teatre (ITI/UNESCO). La data escollida, el 29 d'abril, és la del naixement de Jean-Georges Noverre (1727-1810), creador del Ballet Modern.


1. La dansa a Menorca, gaudeix de bona salut?

2. Quins són els principals reptes i obstacles de les companyies de l'Illa?


Joan Taltavull Carretero
1. "Crec que la dansa a Menorca gaudeix, ara mateix, de molta salut. Hi ha una gran quantitat d'alumnes que aprenen l'art del moviment corporal. Tenim freqüentment oportunitat d'aprendre de professors convidats que vénen de fora de l'Illa. Per altra banda, en els darrers anys, han aparegut a Menorca persones que provenen del món professional de la dansa, que han ajudat a pujar la presència i el nivell de la nostra dansa. Pot ser ens faltaria poder veure un poc més d'espectacle professional. I és que, si hi ha gran quantitat de propostes de dansa és, sobretot, gràcies a la iniciativa privada: de ballarins i d'escoles. Esforç que s'ha d'agrair enormement".

2. "No xerraré de temes com la burocràcia o la insularitat ja que, de fet, com a ballarí i coreògraf, el que realment em preocupa és poder oferir qualitat a l'espectador. A part de la qualitat tècnica i artística com a intèrpret, el meu repte és ser capaç de crear. Però crear bellesa, que m'aporti personalment i també que aporti al públic. Que li interessi i li atregui, ja que el públic ve al teatre esperant que se li ofereixi cosa de la que en té necessitat. El meu principal repte és saber donar allò que cerquen, sent fidel a jo mateix. Mentre que el principal obstacle sóc jo mateix".


Carme Taltavull Carretero
1. "Sí, i prova d'això és que cada vegada es troba més gent interessada en la dansa a Menorca".

2. "Reptes? Obstacles? N'hi ha molts i de molts tipus, però per jo un dels reptes importants és el d'apropar la dansa a l'espectador, de compartir-la, d'evitar que em diguin: "Es que jo no l'entenc la dansa".
Que descobreixin que es poden dir moltes coses amb el cos, que és un llenguatge universal, creatiu, alliberador. En fi, que la dansa és vida!".


Ute i Janine Dahl
1. "Sí, hay bastante oferta en cuanto a escuelas y clases, y el hecho que se haya creado la Associació d'Escoles de Dansa de Menorca (asdedans.me) también es señal de que juntos podemos hacer más para que la danza se mueva y se dé a conocer".

2. "Seguramente el circuito de teatros o espacios dedicados a la danza son limitados y ¡es complicado salir de la isla!, y muy costoso. Es un trabajo de tiempo y años, pero sobre todo debemos trabajar juntos. Hay sitio para todos".


Cristina Blanco
1. "Siempre podría estar mejor, pero desde que el año pasado nos unimos todas las escuelas de danza de la isla para fundar la asociación Asdedans estamos en el buen camino, aunque la insularidad es un factor que no va en nuestro favor pues nos mantiene aislados de lo que pasaba en el mundo de la danza en la península y en Europa. Por ello hay un desconocimiento del público en general sobre los diferentes estilos de danza y la evolución de la misma . Debemos crear "un público de danza" que actualmente no existe. En Menorca hay una absoluta falta programación de espectáculos de danza. La excusa siempre es que cuesta mucho dinero traer compañías de fuera y luego la taquilla no acompaña. A mi no me vale, tampoco había público de teatro hace unos años. Es responsabilidad de todos crear ese público. De los profesionales de la danza, pero también de las administraciones que siempre se esconden detrás de la falta de medios económicos".

2. "No puede haber compañías profesionales, es decir, que se dediquen exclusivamente a crear espectáculos de danza para estrenarlos, y moverlos por la isla, y fuera. ¿Por qué? Pues porque no hay posibilidad de vivir de eso. Así que todas las compañías que hay actualmente en la Isla somos amateurs.
Otro tema es que no hay salas de ensayo. Las administraciones tendrían que estarnos agradecidas porque les solucionamos la papeleta de crear público de danza y de no tener que traer espectáculos de fuera, al final los traemos nosotros bajo nuestra responsabilidad de recuperar el dinero. La situación de las compañías de danza en Menorca es deplorable, y eso que hay talento, ganas e imaginación".


Alba Sintes
1. "La dansa com a negoci sí; com a art escènica, no. Crec que a Menorca hi ha molt de moviment de dansa, només hi ha que veure la quantitat d'escoles que hi ha a l'Illa, però personalment considero que no gaudim d'una bona salut. Hem de diferenciar entre el gran volum d'alumnes que practiquen qualsevol estil de dansa que és molt gran i per l'altra banda la dansa com a art escènica, on per desgràcia encara segueix sent la gran desconeguda per al públic en general. Nosaltres tenim l'obligació de donar a conèixer i treballar perquè això pugui anar canviant".

2. "Per a la meva companyia i per a mi el principal objectiu es poder donar a conèixer el nostre treball i el nostre estil, la dansa contemporània, com a part de la difusió i promoció que estem fent de la dansa des de fa més de 15 anys. Com a companyia tenim els obstacles normals del treball diari, les ballarines no són professionals i ens hem d'adaptar una mica a la gent. Per altra banda a Menorca tenim suficients espais escènics i els accessos son relativament fàcils, les institucions sempre mirant d'ajudar, i sempre que nosaltres volem actuar, lloguem l'espai on volem fer-ho juntament amb tot el que fa falta per poder posar en escena una producció i ho fem, no podem esperar que ens subvencionin les nostres actuacions, mai ho hem fet, i com que no hi ha programadors ni programació de dansa un mateix s'ha de moure i lluitar pel que vol. Els grans problemes reals que ens trobem són per una banda la manca de públic assistent que faci rentables els espectacles i per altra la impossibilitat de sortir per poder actuar fora de l'Illa".

Carmen Estela Fernández
1. "La danza gozará de buena salud, mientras nosotros los educadores mantengamos a nuestros alumnos y alumnas motivados. Tenemos la responsabilidad de fomentar el interés y de involucrar a todo el colectivo de padres y representantes en cada una de las actividades que organizamos. Los espectadores del futuro son los niños de hoy. Por eso hay que cuidarlos y mimarlos para evitar que sean contagiados por la pereza, la apatía y el desinterés. Menorca es una isla muy pequeña y sin embargo cada pueblo tiene una y hasta dos escuelas de ballet, eso en otras partes del mundo, es impensable".

2. "El principal reto es la formación. Debemos ofrecer calidad en la enseñanza para poder formar bailarinas y bailarines con un buen nivel técnico, para que cuando tengan que enfrentarse a nuevos retos sean capaces de superarlos. Los obstáculos simplemente hay que saltarlos y allanar el camino creando espectáculos de calidad. Es la única manera de encontrar el apoyo que buscamos. Hay que demostrar primero que somos capaces, que estamos capacitados y que pueden confiar en nosotros. Nada se logra sin el esfuerzo y el trabajo arduo de cada uno de los que formamos parte del mundo danza".