TW
0

Damunt l'escenari s'ho passen pipa. Aquesta pot semblar una qüestió òbvia per a tot aquell que es dedica a la música, però els més entesos saben que sense aquest al·licient no hi ha connexió, i sense comunicació les notes es perden... "Gaudim molt del que fem i crec que aconseguim transmetre al públic l'element més terapèutic de la música, és una manera d'alliberar-nos", diu Carlos Mangado. Al capdavant de S'NSMBL Quartet Form, el guitarrista explica l'evolució d'un grup que té el seu origen a l'any 1997. Independentment dels canvis d'estil o d'intèrprets, la formació és actualment més viva que mai.

A mig camí entre el folk, una exquisida petjada joglaresca i el ritme cèltic, S'NSMBL fa tot el possible per contagiar un compàs personal a un auditori desitjós de fer gresca i de gaudir amb l'experiència dels quatre músics que conformen, aquí a Menorca, un inusual quartet. "Aquest "mix" entre dos intèrprets de clàssica i dos de música popular ens dóna un segell propi", comenta.

Versatilitat sonora
Iris Taltavull (flauta travessera), Toni Pons (violí), Santi Bonnin (llaüt) i Carlos Mangado (guitarra i harmònica) mouen els fils d'un quartet ple de versatilitat sonora. Un grup instrumental amb influències de la música provençal i celta, o d'autors com Astor Piazzolla, Eric Clapton o Jaco Pastorius, entre d'altres. "Sempre ens adaptem al lloc on actuem", matisa Carlos. En aquest cas, durant la propera cita de demà a la nit (23.30 hores) al local Akelarre de Maó, "donarem canya i animarem al públic aprofitant que ensoldemà és Sant Antoni".

En aquest concert hi haurà alguna versió de la Penguin Cafe Orchestra o de temes, coneguts per tots, rere la interpretació prèvia per part de Mike Old­field, Status Quo o The Band, entre d'altres. En els darrers temps S'NSMBL li dóna molta importància als arranjaments de les composicions. "Fem adaptacions de "grans" peces. Les reescrivim i les reinventem", senyala Mangado. Una rúbrica molt especial amb la que es permeten el luxe de versionar, per exemple, al compositor italià Boccherini (inclòs a la banda sonora de "Master and Commander"). "Així i tot, mai hem deixat d'interpretar cançons pròpies, com dos o tres del treball "Ara és s'hora!" (Aumón, 2004)".
Per a parlar dels principis com a Quartet Form, cal remuntar-se al projecte "Odysseus" de Tòfol Mus i Lluís Mangado, que va tenir lloc a principis de 2008 al Teatre Principal de Maó. En aquella ocasió, els músics de S'NSMBL van participar al conjunt instrumental coincidint amb Iris Taltavull que, formada al Conservatori Superior de Música de les Illes Balears, se'ns dubte va ser clau a l'hora d'enaltir encara més el component diferenciador del quartet. Sota aquest esperit d'adaptació, Mangado i els seus s'han trobat amb grates sorpreses, com l'afectuosa acollida del públic en el concert de Miguel Ríos per Haití. "El millor és anar sense una idea preconcebuda i trobar-te de sobte amb el caliu de 2.000 persones". Un caliu que remataren amb la cançó "Escolta es vent".

"Som el grup sense bateria més marxós d'Europa", afirma orgullós Mangado. Per comprovar-ho només cal anar al concert i deixar-se enduu pel que anomenen essència mediterrània que mira al nord. "No reneguem de les nostres arrels menorquines però sí que és veritat que la meva generació es troba més identificada amb un tema de Pink Floyd o Bob Dylan que amb un fandango o un glosat", acaba Mangado qui reconeix que "sí", que S'NSMBL Quartet Form "és mediterrani però amb un cap que, efectivament, tira cap al nord".