TW
0

Anàvem a cercar finestres a una casa que enderrocaven aquí darrere, a Paloheina. Un home desfeia la casa a màquina, gras ell, uns ulls blaus mirant des de molt enrere. "All destroyed, all destroyed".

Cap finestra sencera, aixiques. Entost de finestres, hi havia una cartera dins el contenidor, entre les estelles de les finestres i els vidres romputs. Ens hem enduit algunes coses d'enterra: una caixa de fusta, un llum, la cartera. La cartera no valia un duro; era d'un plàstic marró que simulava cuir, però tenia unes proporcions guapes. Llarga i estreta, feta per una butxaca fonda.

Ha quedat tot dins la caixa de fusta, al peu de l'escala d'entrada. Avui dematí trèiem un radiador per la porta de casa, i en el moment d'inclinar-lo per baixar l'escala ha caigut un líquid negre d'un dels orificis del radiador que ha anat a parar damunt la caixa de fusta, on hi havia la cartera. Na N. ha insistit a netejar la cartera, i quan es disposava a fer-ho ha trobat una nota escrita a mà, en suomi, al seu interior. La nota deia així:

"Amèrica és un país on l'home blanc envia els negres a lluitar contra els grocs per a defensar un país que els blancs van robar als pell-roja".