TW
0

Surfejant l'arquitectura
No és fàcil trobar dos arquitectes que compartesquin la passió per la construcció d'edificis i la pràctica apassionada del surf i s'hi moguin amb una gran elegància en ambdues activitats. Xavi Mantolán es desplaça hàbilment en la creació del detall, composa l'arquitectura a partir del compromís amb que tota creació ha de tenir un sentit pràctic i a l'hora ser harmoniós i bell. En l'obra que presenta, combina adequadament les estores de rajoles hidràuliques antigues, recuperades d'un vell habitatge, amb un sostre modern, en el seu nou estudi, que no vol ser un contrast sinó una opció de continuïtat amb la història de la nostra arquitectura. José Maria Villalonga, a una escala major, dibuixa uns bells mòduls ondulants, planeja sobre ones gegants i fa un assemblatge entre tres volums que delicadament combinats formen l'essència de l'escola de la Mar. Els dos naveguen, amb tècniques diferents, surfejant el mar de Fornells i també elaboren arquitectures que, independentment del seu tamany, mostren la frescor i la contemporaneïtat de la nova arquitectura menorquina.Joan J. Gomila. Arquitecte

xavi mantolán EL MEU DESPATX

L'actuació, situada en la primera planta d'un antic edifici de tres plantes i soterrani amb murs de marès i forjats de bigues de fusta i quarts de marès, consisteix en la transformació d'un petit habitatge en el meu despatx professional.

L'edifici, situat en una cantonada del carrer Sant Crist amb la plaça d'Espanya, a Maó, fou construït, segons la fitxa del cadastre a l'any 1886, encara que, segons em va dir mon pare, sembla que va ser parcialment destruït per una bomba durant la Guerra Civil, pel que hauria estat reconstruït allà pels anys 30 o 40 del segle XX.


A les plantes primera i segona hi ha dos habitatges plens d'envans de marès amb funció estructural (envans de 6 cm carregant bigues, els envans del segon pis i les bigues de coberta!). A la planta baixa, ocupada actualment per l'autoescola Mantolán, fa més de quaranta anys que van desaparèixer els envans i encara no els hi ha caigut l'edifici damunt. És de suposar que els estintolaments existents, encara que insuficients (si fem servir hipòtesi de càlcul políticament correctes), hi tenen alguna cosa a veure. Les importants esquerdes que hi havia en els envans de dalt, abans de l'actuació, confirmen la precària situació estructural.

Les façanes estan protegides, pel que em vaig limitar a la restauració de fusteries. A l'interior, la necessària consolidació estructural, anava de la mà amb la incompatibilitat entre el laberint de petits espais de l'antic habitatge i les necessitats d'un estudi d'arquitectura.

L'actuació, per tant, ha consistit en una primera fase de "buidat", complicada per la impossibilitat d'estintolar la planta baixa -en ús-, que ha obligat a un exercici de cirurgia estructural; i una segona fase "d'ompliment" amb instal·lacions, aïllaments i normatives.

Construcció: 2009-2011. Superfície: 60 m2
Promotor i Arquitecte: Javier Mantolán Seguí
Arquitecte Tècnic: Montserrat Jori Gomila
Projecte d'Activitats: Dámaso De La Cruz Pons
Constructor: Modesto Milán. Ferrer: Germans Martí Hidalgo
Envans i fals sostre: Rafel Nieto. Fuster: Hijos de Martí Pons
Lampista: Fontanería Victory. Electricista: Mariano Roig
Acer inoxidable i u-glas: Tot Inox.
Paviment de microciment: Sa Naveta
Pintor: Bruno Pintura Decorativa

El nou programa, consistent en una sala gran de feina, un vàter, un petit magatzem i una sala de reunions importants, s'ha materialitzat en un petit volum (el vàter i el magatzem) que es situa estratègicament dins del gran volum buit, com un moble, separant la zona de feina de la zona de reunions, i contenint les instal·lacions de climatització.

La interacció entre el rastre de l'antiga distribució, materialitzat en els antics paviments hidràulics, i la nova disposició d'espais, ha esdevingut un joc curiós d'estores de rajoles enmig d'un mar de ciment, que em connecta amb la història de l'edifici, igual que la porta del vàter, camuflada en una paret folrada amb paper pintat, com la que hi havia abans dins de "sa saleta".

josé maría villalonga ESCOLA DE LA MAR

Presentar un edificio y más cuando el que se dispone a hacerlo es su autor, es tarea realmente complicada y casi me atrevería a decir que imposible. Resulta que el hecho de explicar comporta en gran medida la necesidad de jerarquizar, aunque sólo sea en el orden de enunciación, los datos de proyecto que uno, el arquitecto, ha tenido en cuenta a la hora de elaborar el proyecto. Bien al contrario personalmente creo que dichas jerarquías las tiene que aportar más bien el público según sea su manera de aprehender el objeto arquitectónico. Para entendernos, estoy persuadido de que el arquitecto es el que, por su formación, ha de tener la habilidad de presentar al final del proceso constructivo, un objeto "completo" que recoja y responda lo mejor posible a la más alta cantidad de demandas que sobre el se hagan, incluidas las suyas propias y que el edificio culmina al ser contemplado y usado.


En todo caso, pienso que el contexto en que nos encontramos obliga a explicar la obra más como objeto estético que como edificio más o menos adecuado a su programa.

En este caso lo "vasto" de la parcela, da la posibilidad de que se pueda contemplar el edificio desde una perspectiva relativamente generosa, además de la considerable distancia hasta el volumen vecino más cercano, llevaron a poder interpretar la nueva construcción como si de una escultura se tratara de forma que a través del necesario juego de volúmenes con sus sombras, propias y arrojadas se lograran las tensiones, equilibrios, desequilibrios, etc., suficientes para lograr la atención del espectador. Este cúmulo de tensiones plásticas pretende enfatizarse con el hecho de que en algunas zonas del complejo se hace ostensible la macla entre un edificio interior, de formas rectas y afiladas, con el exterior curvo y mórbido.

Para culminar en la concreción de esta pieza, uno se hace eco de los edificios preexistentes en la zona adoptando el uso de materiales de acabado semejantes y se rescatan referencias a maestros de la Arquitectura (en este caso, salvando las distancias, Alvar Aalto) además también fue interesante rebuscar en recuerdos de infancia para reflotar del fondo de mis ya casi cincuenta, imágenes que pudieran atesorar los valores de las tensiones pretendidas.

La aproximación estética arriba referida (que es lo que pienso más interesante aquí y ahora) tiene por supuesto un reflejo funcional coherente y me gusta pensar que adecuado.

Lo irregular de la parcela me hizo tomar la decisión de organizar el programa requerido en tres grandes paquetes, que incluso pudieran funcionar por separado, a condición de tener un cordón umbilical que los conectara de manera que pudieran ser dispuestos de forma relativamente libre en la superficie. Este extremo no fue necesario puesto que se consiguió encajarlos convenientemente, conectándolos y poniendo de manifiesto de esta manera las fuerzas plásticas pretendidas. Así al acometer la entrada de la parcela nos encontramos encarados al volumen más público, que da entrada al edificio. Consta de dos plantas y alberga oficinas y servicios generales. Seguidamente girando a la izquierda se encuentra el volumen que contiene las aulas teóricas orientadas al este y al otro lado del corredor de acceso los vestuarios y aseos. Al final llegamos al espacio destinado a talleres de distintas especialidades: mecánica, pintura, etc., orientado a norte y que recibe luz natural sin asoleo directo. La manera de organizar los volúmenes da lugar a la existencia de dos grandes patios de maniobra a través de los cuales se accede a los talleres.

El edificio consta de las instalaciones necesarias para llevar a cabo su cometido y adoptando también el uso de energías alternativas mediante la incorporación de placas solares térmicas para producir agua caliente sanitaria y el uso de la energía geotérmica para la climatización de las aulas teóricas; de ahí la incorporación de una laguna a modo de masa térmica reguladora.

En fin, se trata de un edificio definido a base de decisiones arquitectónicas complejas para materializarse de manera fácil, que carece de filigrana estructural y construida desde la economía.
Me gustaría que ustedes contribuyeran a su posible belleza con su experiencia.