TW
0

El mestre Antoni Pons Morlà és l'artífex de que el baríton Lluís Sintes torni als escenaris menorquins. Ho farà després de més d'un any de no actuar a l'Illa i sota l'honor d'assumir el paper protagonista de l'obra musical inspirada en la coneguda llegenda del moro Xoroi. Es tracta d'un conte original del propi Pons Morlà que s'estrenarà els propers dies 29 d'aquest mes i 1 de maig al Teatre Orfeón Mahonés amb la magnitud interpretativa del Cor Illa de Menorca, agrupació que dirigeix i que també serà acompanyada per les veus de la soprano Maria Camps i del baríton Paulino María.

Pons Morlà ha confiat la direcció escènica del projecte a Aura Iris Canet qui, prou coneguda a l'àmbit cultural menorquí, avança a aquest suplement els detalls de "Xoroi".

Quin és l'enfocament del projecte?
L'obra està basada en el conte musical d'Antoni Pons Morlà. Ell va fer una sèrie de cançons que narren la popular llegenda i aquest és precisament el fil conductor de l'espectacle, rere el seu enfocament personal.

Per què creu que Antoni Pons la tria a vostè?
Perquè li va fer ganes oferir una part escenificada i més dinàmica, entost de fer sols un concert. I aquí és on entro jo.

Ja ha tingut l'oportunitat d'estrenar-se amb "Foc i Fum" una obra de molta tradició a Menorca, sobretot a Ciutadella. I ara repetirà amb una coneguda llegenda popular...
Sí. "Xoroi", al igual que "Foc i Fum", té arrels menorquines. El que passa és que "Foc i Fum" és una sarsuela, una opereta, i "Xoroi" és un musical que es dramatitzarà però que no té diàleg. Un dels avantatges és que a l'obra costumista de Sant Joan ja vaig tenir l'oportunitat de coincidir amb Lluís Sintes i Maria Camps.

Com ha canalitzat l'apartat escènica de l'espectacle?
En aquest sentit m'he pensat com donar-li moviment i forma a l'obra per a que no sigui sols un concert dramatitzat sinó que també hi hagi una mica d'acció. Combina les cançons amb el cor, els papers principals de Lluís Sintes i Maria Camps, així com una aportació de dansa i la tasca narrativa a càrrec de Lluís Vinent, que anirà relatant la història al públic.

Què hi té a veure la dansa?
Doncs que Antoni Pons Morlà va escriure un ballet per ser interpretat en dansa i vaig decidir traduir també aquest element. Però no vull donar molts detalls per a sorprendre a l'espectador.

Quan han començat els assajos?
Els assajos escènics van començar aquest mes. Per una banda, Antoni Pons realitza l'apartat musical amb el Cor Illa de Menorca en el Conservatori. I per l'altra, jo faig el propi amb en Lluís Sintes i na Maria Camps, a més d'amb un grup de solistes com Paulino María, entre d'altres.

Com és treballar amb dos mestres del cant com Lluís Sintes i Maria Camps?
Amb en Lluís Sintes, quan vam coincidir per primera vegada ja ens vam entendre molt bé. És un gran professional i no dubto gens d'ell, al contrari, tothom té coses a aprendre d'ell. I amb na Maria Camps també m'hi entenc molt bé. Els dos junts fan un bon equip, són les dues persones apropiades per fer aquest paper.

I respecte al Cor Illa de Menorca?
Treballar amb ells és un repte perquè es tracta d'una agrupació coral gran. A més no és el mateix un cor que canti que un cor que alhora interpreti. Es tracta de posar moviment a les cançons.

Com serà l'escenografia?
És a base de pocs elements, amb il·luminació i projecció.

Com a bona menorquina ha de conèixer la llegenda d'en "Xoroi" fil per randa?
Sí, no recordo quan va ser el primer cop que me la contaren però sempre ha estat present a la meva vida.