Primers aprenentatges. El taller el dirigeix un dels grans referents de la glosa menorquina, Moisès Coll. | Gemma Andreu

TW
0

Finalment, l'Associació Soca de Mots ha aconseguit treure endavant el seu taller de glosat, una iniciativa que s'havia de dur a terme a través de l'Escola d'Adults de Maó però que, al no arribar a un mínim d'inscrits, va quedar suspesa. Ara, l'entitat, en col·laboració amb l'Ajuntament des Mercadal, ha aconseguit engegar aquest curs de deu sessions i que accepta noves inscripcions.

Des de Soca de Mots, Miquel Truyol explica que «des de fa sis o set anys que no es feia cap curs de glosa, abans Miquel Ametller creava escola», però des que aquest gran i veterà glosador es va retirar, hi ha hagut un buit que ara s'intenta pal·liar.

Tot i així, s'ha de dir que el món de la glosa és ben viu a Menorca. En l'actualitat hi ha una quinzena de glosadors en actiu, i cinc o sis més que, de forma més esporàdica, també glosen. I no només això. S'ha de destacar que hi ha glosadors a tots els pobles de Menorca, tret del nucli de Fornells.

Així, i en comparació amb les xifres dels anys 80 (Soca de Mots es va constituir el 28 de maig de 1999), en què hi havia tot just mitja dotzena d'improvisadors, es pot dir que aquest art ha guanyat presència, precisament, per la feina feta pels amants de la glosa menorquina perquè no es perdi aquesta antiga tradició illenca.

Soca de Mots, com a impulsora ferma de la glosa, imparteix aquest taller, els dimarts, a la sala de convencions des Mercadal. De moment compta amb vuit participants, però s'espera que siguin més.

Truyol assenyala que «el taller es fa a partir de jocs, més que amb lliçons magistrals». El més important és, diu, que s'arribi a «interioritzar la glosa, l'important és dir coses de manera polida, i al principi, si et preocupes de la mètrica, de la rima, perds fluïdesa». Així, els aspectes més formals vénen més endavant, i inicialment es treballa més la creativitat a través de jocs.

«Primer has de saber què vols dir, tenir una idea polida, per provocar emocions, sentiments, o per fer pensar a la gent, i a poc a poc vas aprenent a fer rimes», apunta Miquel Truyol.

Normalment, el glosat és un diàleg entre dos glosadors, i acompanyats pel so de guitarra, elaboren estrofes de sis versos, cercant rimes perfectes, consonants, de set síl·labes. Bé, «més que síl·labes són caigudes, cops de veu».

Durant la primera sessió, dimarts, els assistents al taller ja van rebre les primeres nocions, de la mà d'una de les grans figures de la glosa menorquina, Moisès Coll. Després, a mesura que avancin, aprendran a «llegir les reaccions de la gent». De fet, diu Truyol, «abans deien que el públic és mig glosat, si el públic respon, si hi ha empatia amb qui escolta, el glosador s'anima».

Soca de Mots vol aconseguir que, una vegada acabades les deu sessions del taller, els participants puguin «mantenir el contacte, amb trobades periòdiques, en un espai perquè puguin venir i continuar glosant».
Només així, practicant la glosa, l'art de la improvisació pot tenir el futur garantit.