El batle Francesc Ametller i l’escultor Damià Ramis, amb el bust de bronze de mestre Galmés. | I.P.D.R.

TW
1

Es Mercadal ha rebut una donació ben especial. Es tracta d'una col·lecció de peces de mestre Llorenç Galmés, unes partitures i documents seus, un piano, una batuta i una mà de bronze, a més d'un bust realitzat per l'escultor mallorquí i exalumne del músic, Damià Ramis Caubet, qui ha entregat tot aquest llegat a l'Ajuntament del poble del centre de l'Illa.

Damià Ramis ha estat dipositari de les pertinences del matrimoni format per Llorenç Galmés i Montserrat Subirats. Precisament, va ser ella qui expressà el desig a l'artista mallorquí de que «els objectes del seu home no es dispersessin».

Montserrat Subirats va morir el passat mes de desembre. Va viure els darrers anys a Ciutadella, on havia residit amb Llorenç durant els darrers anys de la seva vida, fins que el 25 d'agost de 1997 va morir. Precisament, abans de ser enterrat, la seva dona va manar fer una reproducció en guix de la seva mà, per després fondre-la en bronze. Un objecte, aquest, que ara es lliura al poble des Mercadal, on descansen les seves restes.

També va ser Montserrat qui va encarregar a l'escultor un bust en bronze, una peça per a la que l'equip de govern vol consensuar una ubicació al poble. Per altra banda hi ha la batuta, una peça de fusta, or i argent, obsequi de la Coral Sanluisense a un jove Galmés, a qui es va brindar  la direcció de la banda.