TW
2

La Fundació Rubió Tudurí Andrómaco va retre ahir el seu particular homenatge a la figura de Fernando Rubió i Tudurí, coincidint amb el vintè aniversari de la seva desaparició. Va ser amb un concert d'orgue a l'Església de Santa Maria de Maó, instrument que el farmacèutic ajudà a restaurar.

A l'acte hi van assistir una seixantena de persones, entre les quals, com ja havien anunciat, no hi havia membres destacats de la família.

El president del patronat de la Fundació, Josep Maria Quintana, va ser l'encarregat d'obrir l'acte amb una breu intervenció, en la que recordà la figura de Fernando Rubió i els inicis de l'entitat.

Seguidament, l'amic personal i investigador Gabriel Julià, va fer una remembrança per recordar Fernando Rubió (Barcelona, 1900-Maó, 1994), un fill de menorquina (Maria Tudurí Monjo) que després de crear i fer fortuna amb els multinacionals Laboratoris Andrómaco, s'establí a Menorca. Un home «infatigable protegit per la sort i la fortuna», que demostrà ser, però, «molt generós». Bona mostra són les nombroses mostres de mecenatge, amb l'objectiu d'esperonar la ciència, la cultura i l'esport de Menorca. Exemples en són la restauració de l'orgue de Santa Maria (1947), la promoció de la Capella Davídica o el suport a l'Ateneu de Maó i al Cercle Artístic per crear el Premi Born de Teatre, o la donació dels orgues de la Catedral i l'església dels Socors de Ciutadella, entre moltes altres accions.

Julià finalitzà la seva intervenció amb un missatge conciliador. «Vull creure que Fernando Rubió, des de l'altre costat (...) diu: Au, donau-vos les mans, i feis feina!».

Després, la reconeguda organista americana Maria Nacy va fer sonar l'orgue amb peces dels compositors Distler, Buxtehude, Alain, Krebs i Bach.