En acabar l’acte, premiats, organitzadors i patrocinadors van immortalitzar l’instantània d’aquesta nova edició del certamen. | Gemma Andreu

TW
8

Eulàlia Brondo i Pep Pelfort són els guanyadors dels Premis Illa de Menorca de Narració Curta i Poesia, certàmens organitzats pel Consell a través del seu Departament de Cultura, Patrimoni i Educació, juntament amb Editorial Menorca i amb la col·laboració d'Endesa i La Caixa. Un guardó, el de narració curta, que s'ha recuperat enguany després de dos anys sense convocar-se, i amb la novetat del premi de poesia que és de nova creació.

Els premis es van lliurar el divendres, a la sala d'actes de la institució insular, on Pep Pelfort va rebre el Premi Illa de Menorca de Poesia per l'obra titulada «A partit únic», i Eulàlia Brondo el Premi Illa de Menorca de Narració Curta amb «Ofegat per la burocràcia». Però no van ser els únics distingits, ja que Pau Seguí Pons va rebre el premi al millor autor menor de 25 anys, amb l'obra «Sis graus de separació», mentre que Antoni Català va obtenir el segon premi en el certamen de poesia amb «El meu poble», i Josep Portella es va fer amb el segon premi de narrativa curta amb «El meu país d'ivori».

El fall

El jurat del certamen ha estat presidit per l'escriptor Pau Faner i ha comptat com a vocals amb el catedràtic de Llengua i Literatura Castellana i professor Diego Dubón, el periodista Lluís Vergés i l'editor d'«Es Diari», Josep Pons Fraga.

Segons l'acta del jurat, al certamen de narració curta s'hi han presentat un total de vuitanta relats, d'entre els quals se'n van seleccionar deu en una primera fase, que van passar a una segona votació. En aquest punt, dos dels textos van obtenir quatre vots, el que motivà una darrera votació, amb un resultat de tres a un.

Obertes les pliques, es va constatar que Eulàlia Brondo era l'autora d'«Ofegats per la burocràcia», un relat que retrata amb humor l'absurditat a la que pot arribar l'administració quan es limita a les exigències del paperam, en lloc de servir autènticament al ciutadà. Un text que ha rebut una dotació de 1.200 euros, mentre que el segon premi ha obtingut 400 euros. Igualment, en la categoria per a joves escriptors, la menció va ser per a Pau Seguí, qui rebé 300 euros. Uns premis que han estat patrocinats per Endesa.

Pel que fa a la primera edició del certamen de poesia, el jurat destaca la gran qualitat d'alguns dels tretze treballs presentats. Així, va ser necessària una votació, després de la qual s'acordà per unanimitat concedir el premi al poemari «A partit únic», que va resultar ser de Pep Pelfort, premiat amb 800 euros, gràcies al patrocini de La Caixa. El jurat destacà de l'obra guanyadora que «va sorprendre satisfactòriament als membres del tribunal per la seva extensió i unitat temàtica, el sentit de l'humor, el seu diàleg amb la tradició poètica i el joc que sap treure a la metàfora de comparar la vida amb un match esportiu».

L'acte


La consellera insular de Cultura, Maruja Baíllo, va encetar l'acte amb unes paraules, destacant l'interès de la institució insular per «donar un incentiu a la creació literària». De fet, expressà la seva satisfacció per les prop de cent obres presentades. «En el certamen heu guanyat tots, Menorca ha demostrat passió i il·lusió per la literatura».

Tot seguit va venir la conferència d'Ana Haro, que va precedir la lectura de les actes i les paraules de l'editor d'«Es Diari», Josep Pons Fraga, qui va oferir unes pinzellades de les obres premiades, tot afirmant que el certamen «posa de manifest que a Menorca hi ha moltes persones que escriuen prosa i poesia».

Per tancar l'acte, el president del Consell, Santiago Tadeo, va «donar l'enhorabona als premiats i l' agraïment als escriptors, perquè hem comptat amb un alt nivell literari i ens ha permès descobrir nous talents». Igualment, Tadeo recordà que l'Illa «sempre ha estat un lloc inspirador, un espai idíl·lic, ple d'història que convida a la creativitat», i mencionà figures com el maonès Màrius Verdaguer o el ciutadellenc Francesc de Borja Moll i el llegat que van deixar per a les generacions venidores.