Sugrañes i Villalonga, a la pallissa recreada a Sant Diego. | Gemma Andreu

TW
5

El Centre Cultural de Sant Diego d'Alaior torna un segle enrere, per plantar-se en aquella pagesia artesana en què animal i home formaven equip de treball, i en què, a poc a poc, s'anaven introduint innovacions tecnològiques per facilitar la labor del pagès.

«Eines i feines del camp» és l'exposició que s'inaugura aquest dissabte, a les 19.30 hores (amb bereneta i els balls del Grup Folklòric Aires des Barranc d'Algendar), i que inclou una gran col·lecció d'eines i estris del camp, procedents molts d'ells de la Col·lecció Gabriel Llambías, un fons cedit a l'Ajuntament i que ara es mostrarà al públic. L'objectiu és conèixer com feien feina al camp els nostres avis o besavis, per treballar la terra, o formatjar, o fer les matances, o produir vi, entre d'altres tasques de la ruralia.

L'exposició esdevé un homenatge a la gent del camp, mostrant el patrimoni i les condicions en què es treballava, i les especialitzacions agràries. Així, hi ha la mostra d'eines i també unes reproduccions a escala quasi real d'un forn de pa, un pou de torn, un pou i una cisterna, així com també un tros d'era.

La batlessa d'Alaior, Misericordia Sugrañes, el conseller d'Agricultura, Fernando Villalonga, la regidora de Cultura, Isabel Rodríguez i el director insular d'Agricultura, José Luis Orfila, van presentar aquesta mostra que es podrà visitar fins el 30 de setembre, i que va en la mateixa línia que la que es va fer l'any passat dedicada al món de la sabata, i per la que hi van passar al voltant d'unes 8.000 persones.

L'exposició és possible per la implicació de persones com Juan Fernando Palliser, Eugenio Pérez, Ramon Fresneda, Miquel Sintes, Manolo Taltavull, Bernat Pons, Pau Camps i Santi Pons-Quintana, que ja fa mesos que treballen en la recuperació de totes les eines i estris que formaran part de la mostra, i en la construcció del forn, els pous o la cisterna.